N3 pertama 2018. Azam tahun ni semoga k.Nina lebih rajin untuk updated blog. :)
Kek Tiramisu simple versi k.Nina. Kek kegemaran anak-anak k.Nina. Dalam sebulan kadang2 dekat 3-4 kali kena repeat buat kek ni.
tapi memang sedap tau.. cuba la.. resepi kak nina kongsikan di bawah ye.
RESEPI KEK TIRAMISU
RESEPI KEK MOCHA:
4 biji telur gred A
120g Gula kaster
150g Tepung Gandum
50g Susu cair/Uht
1 camb Ovalette
1 camb Esen mocha
50g Minyak Jagung
120g Gula kaster
150g Tepung Gandum
50g Susu cair/Uht
1 camb Ovalette
1 camb Esen mocha
50g Minyak Jagung
Cara Membuatnya:
- Satukan kesemua bahan kecuali MINYAK JAGUNG.
- Putar sehingga kembang, gebu dan pekat.
- kemudian masukkan perlahan-lahan minyak jagung dan putar sebati.
- Tuang adunan ke dalam loyang berukuran 9" x 9".
- Bakar pada suhu 170'c selama lebihkurang 35 minit atau sehingga masak.
- Keluarkan dari loyang dan sejukkan di atas redai.
- Satukan kesemua bahan kecuali MINYAK JAGUNG.
- Putar sehingga kembang, gebu dan pekat.
- kemudian masukkan perlahan-lahan minyak jagung dan putar sebati.
- Tuang adunan ke dalam loyang berukuran 9" x 9".
- Bakar pada suhu 170'c selama lebihkurang 35 minit atau sehingga masak.
- Keluarkan dari loyang dan sejukkan di atas redai.
RESEPI MOUSSE
Bahan-bahan:
50g Gula kaster
250g mascarpone cheese. (kalau tak ada boleh tukar cream cheese)
250g Whipping cream
250g mascarpone cheese. (kalau tak ada boleh tukar cream cheese)
250g Whipping cream
Cara membuatnya:
- putar mascarpone cheese dan gula sehingga lembut.
- masukkan whipping cream dan putar lagi sehingga adunan kelihatan kental.
- putar mascarpone cheese dan gula sehingga lembut.
- masukkan whipping cream dan putar lagi sehingga adunan kelihatan kental.
BAHAN LAIN:
Serbuk Koko - untuk taburan
Instant Coffee - bancuh dan jadikan setengah cawan.
CARA PENYEDIAAN KEK TIRAMISU:
- Potong kek 3 bahagian. ketepikan. Bancuh nescafe bersama air panas.
- sediakan 1 bahagian kek. tuang instant coffee di permukaan kek. sapu keseluruhan dengan cream.
- Taburkan serbuk koko menggunakan penapis teh. ulang langkah tadi sehingga kek terakhir.
- sapu keseluruhan kek dengan cream. akhir sekali tabur serbuk koko. boleh di hias dengan menggunakan coklat ganache.
- sedap di makan sewaktu sejuk.
- sediakan 1 bahagian kek. tuang instant coffee di permukaan kek. sapu keseluruhan dengan cream.
- Taburkan serbuk koko menggunakan penapis teh. ulang langkah tadi sehingga kek terakhir.
- sapu keseluruhan kek dengan cream. akhir sekali tabur serbuk koko. boleh di hias dengan menggunakan coklat ganache.
- sedap di makan sewaktu sejuk.
Assalam sis.. whipping cream tu yg non-dairy atau dairy cream?
ReplyDeleteNon dairy. Maaf lambat jawab
DeleteSlm sis, susu cair tu susu dlm tin ke susu dutch lady? Ke dua² boleh guna?
ReplyDeleteboleh guna 2 2 tu dik.
DeleteSalam sis, perlu letak bakingpowder dan soda bikarbonat tak?
ReplyDelete