Pages

KEK BUTTER KELAPA PANDAN





Dah lama tak makan kek kelapa.. Setelah bereksperimen kat dalam dapo tanpa rujuk resepi maka terhasil la Kek Butter Kelapa Pandan.
Aduh rasa kek ni kan.. Wanginya. Lemak manis sedang2 elok, lembut dan gebu.
Resepi akak sertakan sekali.. penggemar kek kelapa pasti suka kek ni.. 

RESEPI KEK BUTTER KELAPA PANDAN
Resepi by: Nina Mahdar

Bahan-bahan:
250gm Butter
1 sudu makan ovalete
5 biji Kuning Telur - gred A } asiingkan kuning dan putih
80gm Gula Pasir Halus
80gm Susu Pekat (nak manis sikit boleh tambah lagi 20gm)
200ml santan kotak
1 camt esen pandan - jenama koepoe
250gm tepung gandum - di ayak bersama
1 camt double action baking powder
20gm kelapa kering

MERINGUE
5 biji Putih Telur
20gm Gula Pasir Halus
1/2 camt garam

Cara Membuatnya:
- Buat Meringue terlebih dahulu.
- Satukan garam dan gula ke dalam putih telur.
- Putar menggunakan kelajuan maksimum sehingga putih telur bertukar menjadi stiff peak.
- ketepikan.
- Dalam mangkuk adunan satukan butter, gula dan ovalette.
- Putar sehingga butter menjadi kembang.
- Masukkan kuning telur sebiji demi sebiji. putar sebati.
- Masukkan santan kotak dan esen pandan. putar lagi sehingga adunan kelihatan mengembang.
- Masukkan tepung gandum dan baking powder sedikit demi sedikit. kacau rata.
- Masukkan kelapa kering. kacau rata.
- Kemudian ambil sesenduk meringue tadi dan masukkan kedalam adunan butter.
- kaup balik sehingga sebati. buat sehingga habis.
- Tuang ke dalam loyang 8 atau 9". Boleh tabur kelapa kering di atas permukaan kek.
- Bakar pada suhu 170'c selama lebihkurang 35 minit atau sehingga masak. (test guna lidi)
- Dah masak keluarkan dari loyang. sejukkan dan boleh la di hidangkan bersama teh panas...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...