Assalamualaikum WBT...
Selalunya ikan siakap ni saya masak 3 rasa je.. kali ni nak ubah masak yang berkuah pulak.. rupa-rupanya sedap bila masak kari. anak-anak berselera sangat bila masak macam ni. siap bertambah-tambah nasi dalam pinggan.
Nasib baik la masak 1 ekor ikan terus. Jadi memang agak banyak. sebab plan malam dah tak nak masak. tapi... bila nak sediakan lauk untuk makan malam.. kepala ikan je tinggal. >__< terpaksa la goreng telur dadar...
KARI IKAN SIAKAP
Bahan-bahan:
Ikan Siakap
3 biji bawang merah - kisar
1" halia - kisar
5 ulas bawang putih - kisar
4 sudu makan kari ikan - bancuh dengan sedikit air. jadikan pes
Air asam jawa
Tomato - belah 4
Daun kari / daun limau purut
Kacang Bendi - saya gantikan dengan kacang panjang
Garam dan gula
Cara Membuatnya:
- Panaskan minyak. tumis bahan kisar hingga garing.
- Masukkan pes kari. masak sehingga naik minyak.
- kemudian masukkan air asam jawa.
- Masukkan air secukupnya. kacau seketika dan biarkan mendidih.
- Masukkan Ikan dan kacang panjang.
- Masukkan pula daun kari / daun limau purut dan tomato.
- Perasakan dengan garam dan gula.
- Biarkan seketika sehingga ikan masak. Angkat dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment