Pages

KARI KEPALA IKAN BAWAL MUDAH



Tinggal kepala Ikan je.. Badannya dah kena goreng.. :) Sebenarnya K.Nina tak gemar makan kepala Ikan. Masak ni pun sebab Incik Kamal request nak makan Kari ikan. K.Nina masak kari simple je.. Tak bubuh bendi bagai. Jom layan resepi simple

Bahan-bahan:
Kepala Ikan - (bersihkan dan lumur kunyit)
4 ulas bawang putih - Tumbuk halus
1" halia - tumbuk halus
2 biji bawang merah - di mayang halus
1 tangkai daun kari
2 sudu makan penuh asam jawa (bancuh dan jadikan 1/2 cawan jus asam jawa)
2 peket kecil kari ikan - bancuh dengan air jadikan pes
tomato - belah 6
lada merah - mayang halus
1 cawan santan

Cara Membuatnya:
- Panaskan minyak. Tumis bawang putih, halia, bawang merah, lada merah sehingga naik bau.
- Kemudian masukkan pes kari. masak sehingga pecah minyak. masukkan daun kari.
- masukkan air asam jawa. kacau rata.
- Masukkan air. kemudian masukkan ikan. masak sehingga mendidih.
- Akhir sekali masukkan 1 cawan santan. masukkan tomato.
- perasakan dengan garam.
-

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...