A.
500g tepung high protein
75g gula halus
5g garam halus
10g instant yeast
2g bakerine plus( boleh guna bread improver yang lain)
500g tepung high protein
75g gula halus
5g garam halus
10g instant yeast
2g bakerine plus( boleh guna bread improver yang lain)
B.
1 biji telur gred A
200ml air sejuk petiais
45g susu cair
1 biji telur gred A
200ml air sejuk petiais
45g susu cair
C.
60g butter/ shortening
60g butter/ shortening
CARA MEMBUATNYA:
- Satukan bahan A ke dalam mangkuk adunan.
- Masukkan Bahan B dan uli sehingga menjadi doh.
- maukkan bahan C dan uli lagi sehingga doh menjadi licin dan elastik.
- timbang adunan 50g. buat rounding.
- Bentukkan dan rehatkan sehingga adunan menjadi naik 2 kali ganda.
- bakar suhu 170'c selama lebihkurang 20 minit ataus ehingga masak mengikut oven masing2.
- Satukan bahan A ke dalam mangkuk adunan.
- Masukkan Bahan B dan uli sehingga menjadi doh.
- maukkan bahan C dan uli lagi sehingga doh menjadi licin dan elastik.
- timbang adunan 50g. buat rounding.
- Bentukkan dan rehatkan sehingga adunan menjadi naik 2 kali ganda.
- bakar suhu 170'c selama lebihkurang 20 minit ataus ehingga masak mengikut oven masing2.
.
MEXICAN BUN
MEXICAN BUN
INTI:
2 sudu makan susu tepung
2 sudu makan butter
1 sudu makan gula
-Satukan dan gaul Rata
2 sudu makan susu tepung
2 sudu makan butter
1 sudu makan gula
-Satukan dan gaul Rata
TOPPING KOPI
200 gm mentega lembut
160 gm gula halus
2 biji telur
1 sudu makan emulco coffee
200 gm tepung gandum, diayak
160 gm gula halus
2 biji telur
1 sudu makan emulco coffee
200 gm tepung gandum, diayak
Cara
- Pukul mentega bersama gula sehingga kembang, ringan dan lembut.
- Masukkan telur sebiji demi sebijik, dengan speed mixer yang perlahan
- Masukkan campuran emulco coffee, sebatikan.
- Masukkan tepung gandum yang telah diayak. Sebatikan, dan masukkan dalam piping bag.
- Pukul mentega bersama gula sehingga kembang, ringan dan lembut.
- Masukkan telur sebiji demi sebijik, dengan speed mixer yang perlahan
- Masukkan campuran emulco coffee, sebatikan.
- Masukkan tepung gandum yang telah diayak. Sebatikan, dan masukkan dalam piping bag.
No comments:
Post a Comment