Pages

RESEPI DONUT PANDAN







Assalamualaikum wbt.
Semoga di permudahkan urusan kita pada hari ini, di bukakan segala pintu rezeki dan pintu kebaikan buat kita semua. Amin.
Donut pandan ni saya buat semalam. buat untuk minum petang anak-anak. sesekali mencuba variasi donut yang ada. Resepi donut seperti biasa cuma tambahkan air pandan dan perwarna hijau. memang sedap dengan aroma daun pandan.

RESEPI DONUT PANDAN
Bahan-bahan:
250g Tepung gandum
250g Tepung Roti (nak guna sepenuhnya tepung gandum pun boleh)
100g gula
1 peket yis kering (11g)
2 sudu makan susu tepung
220g air Pandan (lebihkurang)
1 biji telur + 1 biji kuning telur
1 sudu kecil garam
perwarna hijau
2 sudu makan butter / majerin
1 sudu kecil bread softener (optional)

Cara membuatnya:
- Masukkan Tepung gandum, tepung roti, gula, Yis kering dan Telur ke dalam pesin pengadun.
- Kacau sehingga semua bergaul rata.
- Masukkan garam ke dalam air pandan. kacau sehingga garam larut.
- Kemudian tuang perlahan-lahan ke dalam adunan tepung tadi.
- Masukkan perwarna hijau lebihkurang 2 sudu makan.
- Uli sehingga menjadi doh.
- Masukkan pula butter dan bread softener. uli sehingga permukaan adunan kelihatan licin.
- keluarkan adunan doh. ambil adunan dan Timbang seberat 30g (terpulang nak besar mana)
- Buat rounding seperti bola golf. susun dalam loyang yang telah di tabur tepung. dan rehatkan.
- bila doh yang telah di bulatkan tadi kelihatan kembang. penyekkan sedikit menggunakan tangan atau menggunakan belakang sudip kayu (yang lebar)
- buat lubang di tengahnya menggunakan penutup botol. (saya menggunakan acuan nozzle) - video di sertakan.
- (Tidak perlu kembangkan lagi donut yang telah di lubangkan.)
- Goreng donut dengan menggunakan api perlahan. bila dah nampak bahagian bawah sedikit perang, terbalikkan donut tadi.
- Toskan minyaknya menggunakan tisu dapur atau kertas minyak.
- sejukkan dan taburkan gula aising atau snow powder di atasnya.
- sedia untuk di hidangkan.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...