Kek marble buat sarapan pagi ini. Bila di simpan semalaman dalam bekas kedap udara, kek semakin moist dan lembut. memang sedap sangat di gandingkan dengan Teh O panas. tu yang tak sedar beketul ketul masuk mulut.
Resepinya hanya menggunakan resepi asas kek mentega. tapi saya campur sedikit dengan santan kara. kononnya nak membangkitkan lagi aroma dan kelazatan kek.. hehehe
RESEPI KEK MARBLE
Bahan-bahan:
250g butter / marjerin
180g gula pasir halus
4 biji telur - gred A
250g tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil ovalette
100g santan kara (kotak)
1 sudu kecil esen vanila
250g butter / marjerin
180g gula pasir halus
4 biji telur - gred A
250g tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil ovalette
100g santan kara (kotak)
1 sudu kecil esen vanila
Cara Membuatnya:
- Satukan Butter/marjerin, Gula dan ovalette.
- Putar sehingga kembang dan berwarna putih.
- Kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji sambil di putar perlahan. kacau rata.
- masukkan tepung dan baking powder.
- Akhir sekali masukkan santan. gaul sehingga sebati.
- Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. Letak perwarna kegemaran.
- Sediakan loyang yang telah di lapis dengan kertas minyak.
- tuang 1 senduk adunan ke dalam loyang. kemudian tuang lagi seseduk adunan (warna lain) di atas adunan pertama tadi. (bertindih) buat sehingga habis. (terpulang nak buat corak apa pun)
- Bakar selama lebihkurang 30 minit pada suhu 170'c atau sehingga masak.
- sejukkan sebelum di potong dan di hidang.
- Satukan Butter/marjerin, Gula dan ovalette.
- Putar sehingga kembang dan berwarna putih.
- Kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji sambil di putar perlahan. kacau rata.
- masukkan tepung dan baking powder.
- Akhir sekali masukkan santan. gaul sehingga sebati.
- Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. Letak perwarna kegemaran.
- Sediakan loyang yang telah di lapis dengan kertas minyak.
- tuang 1 senduk adunan ke dalam loyang. kemudian tuang lagi seseduk adunan (warna lain) di atas adunan pertama tadi. (bertindih) buat sehingga habis. (terpulang nak buat corak apa pun)
- Bakar selama lebihkurang 30 minit pada suhu 170'c atau sehingga masak.
- sejukkan sebelum di potong dan di hidang.
No comments:
Post a Comment