BAHAN-BAHAN:
Udang - di bersihkan dan di buang kulit
1 biji bawang besar - dipotong nipis-nipis
2 sudu besar gula - boleh ditambah atau kurang
Garam dan air asam jawa secukup rasa
Minyak masak untuk menumis
Daun limau purut
1 biji bawang besar - dipotong nipis-nipis
2 sudu besar gula - boleh ditambah atau kurang
Garam dan air asam jawa secukup rasa
Minyak masak untuk menumis
Daun limau purut
5 sudu makan cili kisar
BAHAN DIKISAR HALUS:
2 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci Halia
4 ulas bawang putih
1 inci Halia
Cara membuatnya:
- Tumis bahan kisar dan cili kering sehingga garing dan pecah minyak.
- Masukkan air asam jawa. kacau rata.
- Masukkan gula dan garam. kemudian masukkan bawang yang telah di hiris halus.
- Masukkan pula udang. tabur limau purut.
- Kacau sehingga udang masak.
- Angkat dan boleh di hidangkan.
No comments:
Post a Comment