IKAN SIAKAP 3 RASA
Hari ni masak awal. Sebab lepas ni kena siapkan tempahan kek.
Bahan-Bahan:
1 ekor ikan siakap (dibersihkan)
garam dan kunyitsedikit tepung jagung- utk melumur ikan. sos:
1 biji bawang merah besar - hiris
3 ulas bawang putih - hiris
1 cm halia (dihiris halus)
1/2 cawan sos tomato
5 sudu besar sos cili
1 sudu makan sos plum
Cili merah (dipotong nipis)
1/2 cawan air
1 biji tomato - pitong dadu
Beberapa keping daun limau purut
Garam dan gula secukup rasa
minyak utk mengoreng ikan dan menumis
Cara- Cara
- lumurkan kunyit, garam dan teoung jagung pada keseluruhan ikan. - goreng sehingga garing. Angkat dan toskan minyaknya.
- Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia.
- masukkan sos tomato, sos plum, sos cili dan air.
- Masukkan juga cili potong, tomato, daun limau purut, garam dan gula.
- Setelah kuat pekat, tuangkan ke atas ikan siakap yang digorengkan tadi.
#siakapsweetandsour #masakcarasaya#foodblogger #masakapahariini
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment