Semalam beli butter golden churn harga promosi kat giant. Tapi Harga promosi pun masih mahal.. beli sebuku je. Eh, tapi pelik la.. harga barang makin lama makin mahal.
Balik rumah terus buat kek belang2 ni. Wangi dan sedap sungguh. Iman boleh makan berketul ketul.. dah habis dia mintak... "mama, nak agi.." 😁
Dah seperti jangkaan.. kek ini juga tidak bertahan lama.. habis dah...
Saya guna resepi basic butter cake je.
RESEPI KEK BUTTER MARBLE
Bahan-bahan:
250g butter / marjerin
180g gula pasir halus
4 biji telur - gred A
250g tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil ovalette
100g susu cair
1 sudu kecil esen vanila
250g butter / marjerin
180g gula pasir halus
4 biji telur - gred A
250g tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil ovalette
100g susu cair
1 sudu kecil esen vanila
Cara Membuatnya:
- Satukan Butter/marjerin, Gula dan ovalette.
- Putar sehingga kembang dan berwarna putih.
- Kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji sambil di putar perlahan. kacau rata.
- masukkan tepung dan baking powder.
- Akhir sekali susu cair / uht. gaul sehingga sebati.
- Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. Letak perwarna kegemaran.
- Sediakan loyang yang telah di lapis dengan kertas minyak.
- tuang 1 senduk adunan ke dalam loyang. kemudian tuang lagi seseduk adunan (warna lain) di atas adunan pertama tadi. (bertindih) buat sehingga habis. (terpulang nak buat corak apa pun)
- Bakar selama lebihkurang 30 minit pada suhu 170'c atau sehingga masak.
- sejukkan sebelum di potong dan di hidang.
- Satukan Butter/marjerin, Gula dan ovalette.
- Putar sehingga kembang dan berwarna putih.
- Kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji sambil di putar perlahan. kacau rata.
- masukkan tepung dan baking powder.
- Akhir sekali susu cair / uht. gaul sehingga sebati.
- Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. Letak perwarna kegemaran.
- Sediakan loyang yang telah di lapis dengan kertas minyak.
- tuang 1 senduk adunan ke dalam loyang. kemudian tuang lagi seseduk adunan (warna lain) di atas adunan pertama tadi. (bertindih) buat sehingga habis. (terpulang nak buat corak apa pun)
- Bakar selama lebihkurang 30 minit pada suhu 170'c atau sehingga masak.
- sejukkan sebelum di potong dan di hidang.
No comments:
Post a Comment