Sedapnya kek pisang walnut ni.. aroma pisang dan walnut memang serasi bersama..
Anak2 balik dari sekolah.. bukak pintu rumah je.. terus tanya.. "mama buat kek ke? Sedapnya bau.."
Nak2 baru keluar oven.. permukaan dengan bawah kek masih garing... sedap wei..
Resepi dan langkah membuatnya saya sertakan sekali.
RESEPI KEK PISANG WALNUT
Loyang 9"×9"
Loyang 9"×9"
Bahan-bahan
250gm Butter
140gm Gula
4 biji telur gred A
270g tepung gandum
1 camt esen vanila
6 biji pisang berangan - di lenyek
1 tbsp baking powder
1/2 tsp soda bikarbonat
1/2 tsp garam
50g walnut - cincang
50g coklat rice (terpulang nak letak banyak mana)
250gm Butter
140gm Gula
4 biji telur gred A
270g tepung gandum
1 camt esen vanila
6 biji pisang berangan - di lenyek
1 tbsp baking powder
1/2 tsp soda bikarbonat
1/2 tsp garam
50g walnut - cincang
50g coklat rice (terpulang nak letak banyak mana)
Cara membuatnya:
- putar butter dan gula hingga kembang.
- masukkan telur sebiji demi sebiji. Putar rata.
- masukkan esen vanila.
- kemudian masukkan pisang lenyek tadi. Putar sehingga sebati.
- masukkan tepung yang telah di ayak bersama dengan baking powder, soda bikarbonat dan garam.
- putar. Kemudian masukkan coklat rice dan walnut.
- kaup balik menggunakan spatula.
- masukkan dalam loyang. ( nak letak pisang hiris sebagai hiasan kat atasnya pun boleh.)
- Bakar pada suhu 170'c selama lebihkurang 30 minit. Atau mengikut kepanasan oven masing.
- putar butter dan gula hingga kembang.
- masukkan telur sebiji demi sebiji. Putar rata.
- masukkan esen vanila.
- kemudian masukkan pisang lenyek tadi. Putar sehingga sebati.
- masukkan tepung yang telah di ayak bersama dengan baking powder, soda bikarbonat dan garam.
- putar. Kemudian masukkan coklat rice dan walnut.
- kaup balik menggunakan spatula.
- masukkan dalam loyang. ( nak letak pisang hiris sebagai hiasan kat atasnya pun boleh.)
- Bakar pada suhu 170'c selama lebihkurang 30 minit. Atau mengikut kepanasan oven masing.
No comments:
Post a Comment