Pages

Ikan Masak Singgang



Menu Ikan masak singgang ni kan.. biasanya  dalam seminggu ada la 3 4 kali masak menu ni.. Anak2 saya paling gemar ikan masak macam ni.. Elisya kalau singgang ikan ni.. memang makan bertambah. dia suka hirup kuah singgang. nak2 kalau makan dengan telur dadar.. memang suka la tengok dia makan.. kadang2 tu kalau masak banyak2 lauk dia mintak juga buatkan kuah singgang macam ni.. Bila tanya.. sedap ke? dia kata.. sedap sebab kuahnya tu rasa masam2.. sekarang ni dia dah pandai masak menu singgang ni.. senang dah hidup mamanya bila anak dara dah tunjukkan minat memasak. Umur 10 tahun ni saya dah ajar macam2. cuma bab menggoreng tu saya masih tak berani lepaskan.. Takut la dengan minyak panas... isk...

RESEPI IKAN MASAK SINGGANG

Bahan-bahan:
3 ekor ikan Kerisi - Buang sisik dan bersihkan - Lumur dengan asam jawa
1 biji bawang merah sederhana besar - hiris
1" halia - hiris
2 ulas bawang putih - ketuk dan hiris
1 batang serai - di ketuk
3 batang cili padi - di ketuk - kalau nak pedas tambahkan
2 keping asam gelugor
2 biji tomato
1 sdk serbuk kunyit
daun limau purut
Garam secukupnya.

Cara Membuatnya:

- Panaskan sedikit minyak dlm periuk. Tumis bawang merah, halia, cili padi, bawang putih dan serai hingga layu.
- Tuang lebihkurang 3 cawan air. masukkan serbuk kunyit, asam gelegor dan daun limau purut.
- Masak sehingga kuah mendidih. kemudian masukkan ikan.
- Masukkan tomato. Tambah garam secukpnya. biarkan kuah mendidih sehingga ikan masak.
- Angkat dan hidangkan.




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...