Pages

KEK COKLAT ALA INDULGENCE



Kek Coklat Ala Indulgence.. Adaptasi dari kek Secret Recipe.. Sebab saya agak malas nak buat moouse cream jadi maka terjadi la nama Ala Indulgence.. Kat dalam rumah ni semua penchintaa kek.. lagi2 kek coklat.. memang takkan simpan lama la kek macam ni.. balik2 buka peti ais.. ok mak pening kadang2.. sebab banyak pinggan kotor.... amik pinggan sorang 1.. lepas 1/2 jam agak2 nak makan.. amik pinggan baru pulak.. sorang 1 lagi... tu yang kekadang mamanya baik2 jadi Snow White tetiba bertukar jadi rimau garang... penat ok asyik nak cuci pinggan kotor... ^___^

RESEPI KEK COKLAT ALA INDULGENCE

KEK COKLAT SPAN

Bahan-bahan:
5 Biji Telur Gred B
150g Gula Kaster
1 sudu makan Ovalette
50g Air / Susu Cair
1 Camt Baking Powder
30g Serbuk Koko
80g Minyak Jagung / Butter cair

Cara Membuatnya:

- Satukan kesemua bahan KECUALI Minyak jagung. Putar sehingga adunan kelihatan gebu dan kental menggunakan mixer dengan kelajuan maximum.
- Warna adunan akan bertukar menjadi coklat cair. perlahankan putaran. masukkan minyak.. dan putar seketika sehingga sebati. putar lebihkurang seminit.
- Ambil spatula. kaup balik adunan.
- Masukkan ke dalam loyang 8" yang telah di alas dengan kertas minyak dan di gris dengan mentega.
- Bakar pada suhu 170'c lebihkurang 45 minit.


RESEPI GANACHE

Bahan-bahan:
500g Coklat Compound
250g whipping Cream / susu cair
50g Mentega

Cara Membuatnya:

- Dengan menggunakan kaedah Double Boiler.
- Cairkan Coklat dan whipping cream. bila coklat dan cair tutup api. masukkan butter. 
- Kacau perlahan. angkat dan ketepikan 


RESEPI CREAM

Bahan-bahan:
500g Non dairy Whipping Cream
150g Cream Cheese - Lembutkan

Cara Membuatnya:

- Putar whipping cream sehingga kental.
- dalam bekas lain. putar cream cheese sehingga lembut.
- Bahagi sedikit adunan whipping cream ke dalam adunan cream cheese.
- Kemudian masukkan coklat ganache lebihkurang 3 sudu makan ke dalam adunan baki whipping cream tadi. 
- So ada dua cream coklat + whipping cream dan Cream Cheese + Whipping cream.


CARA PENYEDIAAN KEK

- potong kek kepada 3 atau 4 layer.
- Sapu cream cheese pada permukaan kek. ratakan. kemudian tutup menggunakan kek.
- Layer ke 2. sapu permukaan kek dengan coklat cream.. dan tutup dengan kek di atasnya.
- Buat berselang seli sehingga kek habis.
- Sapu pula keseluruhan permukaan kek dengan lebihan cream sehingga rata.
- Kemudian tuang dengan coklat ganache meliputi keseluruhan kek.
- simpan di dalam peti ais seketika sebelum di potong.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...