Pages

TIRAMISU




Teringin sangat nak makan Kek Tiramisu..lagipun stok kudap kudapan dalam peti ais dah habis. Elisya balik2 ajak buat kek coklat tapi mamanya teringin nak makan Tiramisu.. Takut pula anak2 tak suka makan kek ni sebab ada rasa pahit2 sikit. Tanya pendapat Elisya.. elisya kata ok je.....  tapi BB Tisya sibuk kata tak suka...  nak buat 2 biji kek dalam 1 masa.. dengan sarat membuyung macam tak mampu rasanya.. Pujuk BB Tisya.. kata "tak rasa lagi macamana nak tau sedap ke tidak...?" Dan akhirnya BB Tisya mengalah... yeayyyyy......

Nak tau tak.. bila dah siap potong kek ni.. bagi diorang rasa... dalam sejarah.. 1 hari Licin.. selalunya bila buat kek paling cepat habis pun dalam 2 3 hari...  paling lambat dlm seminggu duduk dlm peti ais.. kalau masih tak lakuu juga dlm tong sampah la jawabnya kek tu.. Tapi kek ni.. sedapnya makan sejuk2.. cair je masuk dalam mulut. balance di antara manis, masam dan pahit... Ni dah habis ni.. adam request suruh buat lagi...ermmmmmm....... tengok la.. nak buat kek lain pulak...



RESEPI KEK TIRAMISU MUDAH

Bahan Kek Coklat:
4 Biji telur
180g Gula Kaster
1 sb ovalette
50g air
30g serbuk koko
100g tepung jagung
80g tepung gandum
1 sk baking powder
50g minyak jagung / butter cair

Cara Membuatnya:
- Satukan kesemua bahan kecuali minyak/butter cair.
- Putar adunan sehingga kelihatan kental dan gebu. adunan bertukar menjadi coklat cair.
- Perlahankan putaran. tuang minyak jagung / butter cair.
- putar sekejap dan kaup balik adunan.
- Bakar pada suhu 170'c selama lebih kurang 40 minit atau sehingga masak. sejukkan

Bahan Tiramisu 
250g Cream Cheese
200gm Non dairy Whipping Cream
4 sudu makan susu pekat
1 peket instant nescafe
1/2 cawan air panas
serbuk koko + Milo

CARA PENYEDIAAN KEK TIRAMISU:

- Potong kek 3 bahagian. ketepikan. Bancuh nescafe bersama air panas.
- Putar cream cheese + susu pekat sehingga lembut. masukkan whipping cream. putar sehingga agak kental.
- sediakan 1 bahagian kek. tuang nescafe di permukaan kek. sapu keseluruhan dengan cream.
- Taburkan serbuk koko + Milo menggunakan penapis teh. ulang langkah tadi sehingga kek terakhir.
- sapu keseluruhan kek dengan cream. akhir sekali tabur serbuk koko. boleh di hias dengan menggunakan coklat ganache.
- sedap di makan sewaktu sejuk.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...