Pages

Ketam Masak Lemak




Menu kegemaran sepanjang zaman. Ketam dan diriku berpisah tiada..  sangat suka makan. masakla apa jenis masakan ketam sekalipun.. tetap ku lahap dengan berselera.. baek la........ Tapi kat rumah ni anak anak tak boleh makan seafood. kalau makan yang sorang bengkak2 muka.. mata semua bengkak.. yang sorang lak..bengkak mulut.. kalau makan guna tangan.. dengan jari2 bengkak... yang sorang.. terus naik resdung.. terbersin bersin.. kesian tengok.. memang kalau masak ketam atau seafood lain kena sediakan air kelapa sorang satu.. Bila dah masak macam ni.. diorang pun teringin juga nak makan.. bagi la sikit asal dapat rasa.. 

ok.. kita layan resepi ketam ni pulak ye..

Ketam Masak Lemak

Bahan-bahan:

3 ekor ketam - bersihkan dan belah 4
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci Halia
1" kunyit hidup
2 batang serai - ketuk
5 biji cili pada - nak pedas tambah lagi
1 keping asam keping
1 kotak santan
air secukupnya
garam

Cara Membuatnya:

- Tumbuk atau kisar bawang merah, baw. putih, Halia, Kunyit dan cili padi hingga lumat.
- Panaskan sedikit minyak. tumis bahan tumbuk/kisar tadi sehingga naik bau.
- Masukkan serai. gaul seketika. kemudian tuang air. Masukkan asam keping.
- Biarkan air mendidih seketika. kemudian masukkan ketam.
- Masak sehingga ketam bertukar warna merah dan akhir sekali masukkan santan.
- Perasakan dengan garam dan serbuk perasa. Masak api perlahan dan gaul sekali sekala agar santan tak pecah minyak.




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...