Pages

Orange Poppyseed Muffin





Sebenarnya saya dah lupa bila masa saya beli poppyseed ni.. tengah2 kemas barang dalam almari.. terjumpa peket poppyseed.. tak tau nak buat apa..  sambung mengemas sambil2 tu fikir nak buat apa hari ni.. Last2.. ternampak papercup.. Muffin la jawabnya.. ^___^

RESEPI ORANGE POPPYSEED MUFFIN
Sumber Resepi: Mat Gebu

Bahan-bahan:
125 gram mentega
125 gram gula perang @ soft brown sugar
1 camca teh ovallate (boleh ganti dengan mayonnaise)
1 biji orange, parut kulit dan perah jusnya
2 biji telur gred A (pastikan bukan telur tiruan yea)
150 gram tepung gandum*
1 camca teh baking powder*
10 gram susu tepung*
1/4 camca teh garam halus*(*disatukan dan diayak)
15 gram poppy seed @ biji kas-kas
25 gram serbuk badam

CARA MEMBUATNYA :
  1. Satukan bahan2 yang diayak bersama biji kas2 dan serbuk badam. Gaul rata dan ketepikan. Panas oven pada suhu 180C, sediakan muffin pan dan alas dengan paper cup atau guna muffin cup jenis keras.
  2. Putar mentega, gula perang dan ovallate (@mayonnaise) hingga berkrim. Masukkan telur satu persatu dan putar hingga kembang. Pada kelajuan perlahan, masukkan bahan no. 1 berselang seli dengan jus limau. Putar rata.
  3. Isi 3/4 penuh dan bakar 25 minit atau hingga kuning keemasan. Sejukkan muffin atas jaringan sebelum dihidangkan...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...