Assalamualaikum WBT.. Pengat ni sebenarnya n3 tertunggak 2 hari lepas. Buat pengat ni pun sebab ternampak ada Pisang Abu kat atas meja.. mula la fikir nak buat apa ngan pisang ni.. memula konon nak buat cekodok je.. tapi buka2 peti ais.. nampak santan kotak dan gula merah.. jadi la ada gula merah.. Hmmm.. laju je la memengat malam2.. semua bahan pun memang dah tersedia kat rumah.. panggil Elisya.. suruh kopek kulit pisang.. yang BB tisya lak menyampuk nak makan hijau hijau.. pebenda lak hijau2 ni.. "Ala... mama.. yang hijau kecil2 bulat2.. letak kat bubur tu..." Oooooo.. butir nangka rupanya... baek la...
RESEPI PENGAT PISANG BERSAGU
Bahan-bahan:
5 biji pisang abu - potong kecil2
2 cawan gula merah
1/2 sk garam
1 kotak santan kara
4 cawan air
1/2 peket biji sagu - rendam hingga kembang
1/2 cawan gula pasir - ikut kemanisan sendiri
Cara Membuatnya:
- Masak gula merah dan gula pasir bersama 4 cwn air sehingga mendidih.
- Masukkan pisang dan biji sagu. masak sehingga sagu kembang.
- masukkan garam dan santan kotak. masak lagi lebihkurang 3 minit dan tutup api.
- Boleh masukkan butir nangka. (saya masak berasingan)
- Angkat dan hidangkan
TEPUNG BUTIR NANGKA
Bahan-bahan:
1 cawan Tepung pulut
1 Sb tepung gandum
1/2 cawan air
Cara:
-Satukan kesemua bahan. dan uli sehingga menjadi doh.
- Ambil secubit adunan dan buat bulat2 kecil seperti butir nangka.
- Masak dlm air mendidih. adunan kuih akan terapung di permukaan jika dah masak.
- Angkat guna senduk berlubang dan masukkan ke dalam pengat pisang tadi.
No comments:
Post a Comment