Sesekali buat Western Food kat rumah seronok kan.. Anak2 suka la makan macam ni. siap berpisau bagai.. ala-ala omputih gitu.. Baru makan chicken chop dah berspeaking english.... jangan memain.. penangan chicken chop... hihihi
Dan yang paling penting.. bila buat sendiri.. Jimat.. makan la sampai kenyang.. kalau kat kedai set macam ni dah berapa belas ringgit.. nak2 kalau masuk cafe.. lagi la mahal. Buat kat rumah.. anak2 seronok... mak pun seronok tengok anak2 makan dengan berselera..
Jom layan resepi simple.
RESEPI CHICKEN CHOP
Bahan-bahan:
1 ekor ayam ( di belah 4 dan ‘debone’kan ayam – dapat 4 keping )
3 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar kicap manis
1 sudu makan serbuk lada sulah
1 sudu besar jus halia ( 1 inci halia di tumbuk dan perah jusnya kedalam ayam)
1 sudu kecil serbuk ayam ( granulled chicken stock)
Bahan Salutan:
2 biji telur
4 sudu besar tepung gandum
200g BreadCrumbs / serbuk roti
Cara Membuatnya:
- Satukan semua bahan hingga rata. Kemudian peraplah ayam dalam petisejuk selam beberapa jam. Seelok-eloknya semalaman.
- Sediakan bahan salutan. Pecahkan telur dalam mangkuk dan pukul seperti membuat telur dadar.
- Step pertama. Letak / gaul ayam dengan tepung gandum.
- kemudian celup ke dalam telur.
- Akhir sekali golek / gaulkan ke dalam breadcrumbs. pastikan meliputi keseluruhan ayam. Buat sehingga habis. Kemudian Goreng menggunakan api sederhana sehingga masak.
RESEPI SOS LADA HITAM
Bahan-bahan:
1 labu bawang besar ( potong dadu)
1 sudu besar mentega
2 sudu besar tepung gandum
1 liter air ( lebih kurang dalam 1 jag kecil )
3 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap (untuk menggelapkan sikit warna sos )
1 sudu makan sos tomato atau sos chili
1 sudu besar lada hitam ( ditumbuk halus)
1/2 kiub perasa ayam atau daging lembu.
Sedikit garam
Cara membuatnya
- Panaskan mentega dalam periuk kemudian tumis bawang besar hingga layu.
- Tepung gandum di larutkan dalam air hingga rata kemudian masukkan dalam periuk tumisan tadi.
- Masukkan semua bahan lain termasuk sos-sos. Kacau atas api hingga pekat. Boleh di angkat dan dihidangkan.
No comments:
Post a Comment