Kat rumah ni setiap hari ada Daging Kambing. Dalam Freezer tu dekat 40kg Lamb Shoulder.. Banyak kan?
Sebenarnya kitaorang beniaga Kambing Bakar. Tu la mata pencarian keluarga kami. nanti kita sembang pasal bisnes ye...
Walaupun dalam freezer banyak daging kambing tapi kitaorang jarang makan kambing.. hihihi.. dah jelak... Jemu.... tak larat.. nak tengok pun dah tak sanggup.. kekadang dakam sebulan sekali je makan.. kadang2 tu 2 bulan sekali...
kali ni teringin pulak nak masak lada hitam. sedap sangat bila masak macam ni.. anak2 makan bertambah tambah nasi.. biasanya kalau masak kambing ni saya suka makan kat dulang bersama anak2. memang sedar tak sedar saya makan pun bertambah tambah... mana tak gemuk...
ok.. kita layan resepi ye.
RESEPI KAMBING BAKAR BERLEMON
Bahan-bahan:
Daging Kambing - saya guna Lamb shoulder chopBawang merah, Putih dan halia
1/2 cwn air
2 sudu makan sos cili
2 sudu makan sos tomato
3 sudu makan lada hitam - yang di tumbuk kasar
5 sudu makan kicap lemak (nak gelap tambah lagi)
garam dan sedikit gula
1/2 cawan susu + 1 sudu makan tepung jagung
1 biji lemon - hiris halus
2 biji tomato
Cara Membuatnya:
- Tumis bawang dan halia hingga layu. Masukkan daging kambing.
- Masak sehingga daging bertukar warna. kemudian masukkan 1 cawan air.
- Masak lagi sehingga mendidih.
- Masukkan sos cili dan sos tomato. di ikuti dengan lada hitam. kacau.
- Kemudian masukkan kicap dan susu yang telah di bancuh bersama tepung jagung.
- Masak sehingga merenih. Masukkan lemon dan tomato.
- masak sehingga kuah kelihatan pekat. perasakan dengan garam dan sedikit gula,
- Angkat dan boleh di hidangkan ketika panas.
No comments:
Post a Comment