Pages

ICECREAM CAKE




Kek Aiskrim versi tak cukup aiskrim. Asyik tertangguh je buat kek ni.. dah 3 kali beli aiskrim tak buat jugak.. last2 aiskrim makan macam tu je.. 
yang ni pun tengah2 nak buat kek.. masing2 dah amik cawan.. siap dah masukkan eskrim dlm cawan.. bila bgtau.. "mama nak buat kek la...." masing2 jawab.. Ala.... nape tak bgtau awal2..... " Eeeeee kecik je hakak tengokkan budak2 ni tau,,, hahahahha
kat bawah tu hakak ada letak cara2 nak buat.. versi simple je.. senang nak buat.. amik kek.. buat lubang.. masuk eskrim.. dah siap... 


ok.. ni resepi asas kek span coklat... kalau malas nak buat gi je beli...

bahan-bahan:
4 biji telur
50g air
1 sk esen vanila
180g gula
30g serbuk koko
150g tepung
1 sk baking powder
1 sb ovalette
50g minyak / butter cair


Cara membuatnya:
-Satukan kesemua adunan KECUALI minyak.
- putar sehingga adunan kental dan gebu. berwarna coklat cair.
- masukkan minyak dan putar lagi sehingga sebati.
- masukkan dalam loyang 9". nak tinggi boleh guna loyang 7 atau 8".
- Bakar pada suhu 170'c selama lebihkurang 35 minit atau sehingga masak. menggunakan api atas dan bawah.


Sediakan kek. Tanda bahagian tepi kek.


Buat seperti dalam gambar. potong lagi bahagian bawah kek untuk alas.


Akan jadi seperti ni.


Kemudian masukkan Bahagian bawah kedalam gelungan. akan jadi sepetri mangkuk. sediakan Aiskrim.


Masukkan Aiskrim kedalam kek.


Buat sehingga penuh.


Kemudian tutup kek. Yang kat sebelah kanan adalah lebihan kek. makan je..



sediakan fresh cream. saya guna jenama ni.. tak kisah nak guna berapa banyak. dlm 200g pun dah ok.. ni elisya main tuang je.. dah banyak lebih

Putar sehingga kental.


Boleh di hias dengan coklat ganache dan sebagainya.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...