Assalamualaikum Wbt..
Balance Kerisik masa masak rendang hari tu banyak lagi.. tak tau bila pulak nak di gunakan.. Bila masak kari ni teringat dengan kerisik. boleh la jadi pengganti santan. Buat pekat-pekat.. lepas selesai makan nasi.. tengah bersantai tengok tv.. Adam bawak pulak kari sepinggang bersama roti kosong.. Dah yang lain pakat ikut makan sekali... :) tapi seronok tengok bila anak2 berselera makan dengan masakan kita.. penat yang berbaloi..
RESEPI KARI DAGING KERISIK
Bahan-bahan:
1/2 kilo daging
3 biji kentang - belah 4 setiap biji
1 batang lobak merah -
2 keping asam gelugor
2 biji tomato
4-5 sudu makan kari daging - bancuh dengan sedikit air. jadikan pes.
2 sudu makan kerisik
air asam jawa
1 batang kayu manis
3 kuntum bunga lawang
air secukupnya
garam dan gula
Bahan Kisar
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 biji bawang merah
1" halia
Cara Membuatnya:
- Panaskan minyak. masukkan kayu manis dan bunga lawang terlebih dahulu.
- kemudian masukkan bahan kisar. kisar sehingga garing dan naik bau.
- Masukkan daging. Masak sehingga daging bertukar warna. kemudian masukkan kentang.
- Masukkan pula pes kari tadi. kacau sehingga adunan bergaul rata.
- Masukkan air dan asam jawa secukupnya. di ikuti pula dengan asam gelugor.
- Bila dah mendidih masukkan kerisik dan lobak merah. tutup dengan tudung periuk. biarkan mendidih.
- masak sehingga daging empuk. perasakan dengan garam dan sedikit gula.
- Akhir sekali masukkan tomato.
- Biarkan seketika.. dan bila dah masak.. angkat dan boleh di hidangkan..
No comments:
Post a Comment