Pages

KEK COKLAT MOIST



Assalamualaikum wbt..

Projek main hias-hias kek bersama anak dara.. asalnya nak buat kek coklat moist je.. tapi terpandang pula baki fresh cream dalam peti ais.. lepas tu.. eh..eh.. boleh pulak terpandang strawberry chocolate yang tak pernah guna.. nak guna tak tau bila.. tu yang saja2 gatal tangan mendeco bagai..
.
Dan pada masa yang sama.. boleh ajar Elisya cara2 mendeco kek.. Tu yang nampak crowded keknya tu.. kalau boleh nak penuhkan kek dengan macam2 hiasan... 

Bunga-bunga rose atas kek tu saya buat guna fresh cream je.. nak putar buttercream memang tak la kan.. bila ajar Elisya buat bunga dari fresh cream.. Nampak jugak la bentuk bunga rosenya.. selalunya nak buat hiasan dari Fresh cream ni kena cepat.. sebab fc ni tak tahan panas.. kena pulak dalam dapur yang tak de aircond.. memang cepat la cairnya..
.
Tapi.. ada cara tau tak nak kasi FC cair cepat.... 
.
masuk je gula aising dalam fc tu.. :)





RESEPI KEK COKLAT MOIST

Bahan-bahan:
250g Butter
2 Cawan Gula
4 biji Telur
1 camt Baking powder
1 cawan Serbuk Koko
2 cawan Tepung Gandum
1 peket Santan serbuk
3/4 cawan Air

Cara membuatnya:
- Putar butter bersama gula sehingga kembang.
- Masukkan telur sebiji demi sebiji. putar.
- Kemudian masukkan bahan kering. Baking poeder, tepung, serbuk koko dan santan.
- Masukkan air perlahan-lahan sambil adunan terus di putar.
- tuang dalam loyang.
- Bakar suhu 170'c selama lebihkurang 50 minit menggunakan kaedah STEAM BATH.


RESEPI SOS KARAMEL

Bahan-bahan:
200g Gula pasir
2 sudu makan air
100g whipping cream / susu segar UHT
1 sudu makan butter

Cara Membuatnya:
- Cairkan gula pasir bersama air. gunakan api perlahan.
- Bila dah cair.. masukkan susu perlahan-lahan sambil terus di gaul.
- Masukkan butter. biarkan butter mencair. kemudian angkat dan sejukkan.


RESEPI GANACHE

Bahan-bahan:
150g Dark Chocolate
100g Susu Uht
1 sudu makan butter

Cara membuatnya:
- Cairkan coklat menggunakan kaedah double boil.
- masukkan susu. sebatikan.
- kemudian masukkan butter. kacau dan ketepikan. biarkan dalam suhu bilik.


150g Fresh cream - di putar sehingga kental.

sediakan kek. belah 2 di bahagian tengah.

sapu permukaan dengan fresh cream.

tabur dengan badam cincang.

drizzlekan karamel di permukaan kek.

Coating menggunakan baki fresh cream tadi. lkemudian tuang ganache. hias mengikut kretiviti anda..






No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...