Resepi Carrot cake ni adalah resepi Ina Garten dari Food Network tapi saya olah sedikit mengikut kesesuaian.. saya ada tambah dan kurangkan sedikit penggunaan bahan..
.
Jom layan resepi.. :)
.
Jom layan resepi.. :)
Resepi Carrot Cake:
Bahan-bahan:
1 1/2 cawan gula
1 cawan minyak / butter cair
1 camt esen vanila
1 camt butter oil (optional)
4 biji telur
2 1/2 cawan tepung gandum
1 camt baking soda
1 camt baking powder
1/2 camt garam
1 camb serbuk kayu manis
2 cawan lobak di parut / sagat
1 cawan kacang Walnut - di cincang
BAHAN TAMBAHAN JIKA SUKA
** 1/2 cawan kelapa parut
** 1/2 cawan kismis hitam
** 1/2 cawan nenas manis
** 1/2 cawan kelapa parut
** 1/2 cawan kismis hitam
** 1/2 cawan nenas manis
Cara Membuatnya:
- Putar telur, Minyak, esen vanila, gula dan butter oil hingga kembang.
- masukkan kahan kering. tepung, baking soda, soda bikarbonat, garam, dan serbuk kayu manis. kacau rata.
- masukkan lobak merah dan walnut. kacau sehingga sebati.
- masukkan dlm loyang dan bakar menggunaka suhu 170'c selama 30 minit atau sehingga masak.
CreamCheese Topping
Bahan-bahan:
250g creamcheese
100g whipping cream
50g gula aising
1 camt esen lemon / perahan lemon
100g whipping cream
50g gula aising
1 camt esen lemon / perahan lemon
Cara Membuatnya:
- putar creamcheese, esen/perahan lemon dan gula sehingga berkrim.
- masukkan whipping cream dan putar sehingga kembang.
- Sapu di atas permukaan kek yang telah sejuk.
- Hiaskan mengikut kretiviti anda..
- Selamat mencuba..
No comments:
Post a Comment