Menu kegemaran anak2 saya. kalau buat ni 5 biji kentang size besar tu pun boleh habis.
Resepi cheesy wedges Homemade
Bahan potato wedges:
Kentang - di bersihkan. (Tak nak kupas kulit pun boleh.
Tepung bestari - saya mix dengan sedikit tepung jagung.
Oregano
Tepung bestari - saya mix dengan sedikit tepung jagung.
Oregano
Cara membuatnya:
- potong kentang berbentuk wedges.
- kukus lebihkurang 5 minit. Agak2 lembut.
- toskan airnya. Bilas dengan air sejuk.
- tabur tepung dan oregano.
- goreng sehingga kekuningan.
- angkat dan hidang bersama sos cheesy.
- potong kentang berbentuk wedges.
- kukus lebihkurang 5 minit. Agak2 lembut.
- toskan airnya. Bilas dengan air sejuk.
- tabur tepung dan oregano.
- goreng sehingga kekuningan.
- angkat dan hidang bersama sos cheesy.
*Bahan sos cheesy*
2 sudu makan butter
1 sudu makan tep gandum
1 cawan susu segar
Slice cheese - ni terpulang. Nak sedap letak banyak.
2 sudu makan butter
1 sudu makan tep gandum
1 cawan susu segar
Slice cheese - ni terpulang. Nak sedap letak banyak.
Cara membuatnya:
- cairkan butter. Masukkan tepung gandum. Kacau rata.
- masukkan susu uht. Kacau.
- masukkan cheese slice dan perwarna kuning telur.
- sesuaikan kepekatan sos. Jika nak cair meleleh boleh tambah susu.
- cairkan butter. Masukkan tepung gandum. Kacau rata.
- masukkan susu uht. Kacau.
- masukkan cheese slice dan perwarna kuning telur.
- sesuaikan kepekatan sos. Jika nak cair meleleh boleh tambah susu.
No comments:
Post a Comment