Pages

KENGSOM IKAN SIAKAP




Pertama kali mencuba kengsom ikan siakap.. Sedap rupanya. saya buat versi tak berapa nak pedas. Tapi pedas tu masih terasa. lite aje. Kalau resepi asal pedas sangat. sampai 15 biji cili padi.


Resepi kengsom siakap
#masakcarasaya 

BAHAN-BAHAN:

1 ekor ikan siakap –
3 tangkai cili merah – buang biji (*)
Beberapa biji cili api (*) - letak 2 biji je. Anak2 tak berapa makan pedas
1 sk serbuk kunyit (saya tak beli kunyit hidup)
1 inci halia (*)
1 biji bawang merah besar (*)
4 ulas bawang putih (*)
1 batang serai (*)
1 inci belacan (*)
Air asam jawa secukup rasa
1 biji tomato - belah 6
1 biji limau nipis – ambil jus
Nanas masak secukupnya
Kangkung secukupnya

CARA MEMASAK
- Kisar bahan-bahan bertanda (*) kemudian masukkan ke dalam periuk.
- Masukkan air. Masukkan serbuk kunyit. Kacau rata. Biarkan mendidih.
- Masukkan hirisan nanas.
- Masak bahan tadi hingga mendidih kemudian tambahkan air asam jawa.
- Seterusnya masukkan ikan dan tomato. Biar hingga masak.
- Perasakan dengan garam dan sedikit gula.
- Akhir sekali, masukkan kangkung dan jus perahan limau nipis. Padam api dan sedia untuk dinikmati.

#kengsom #siakap #foodporn #foodblogger

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...