Pages

KARI IKAN TONGKOL SIMPLE






Kari ikan tongkol simple. Selalu kalau buat kari ikan saya guna halba campur tu. Tapi lupa stok kat rumah dah habis rupanya. Pakai apa yang ada je.
Cili kering blend pun tak letak sebab budak2 tak suka makan pedas. Kita mak2 ni kalau Nak masak ni kena ikut tekak anak2. Terpaksa la buat sambal asing. Tak pun gigit je cili padi. ðŸ˜‚

Kari Ikan Tongkol
#masakcarasaya

Bahan-bahan:
- ikan tongkol yang di bersihkan
- 1 biji bawang merah (dihiris)
- 3 ulas bawang putih - di
tumbuk
- 1 batang serai - di titik
- 2 tangkai lada merah- buang biji dah potong memanjang
- 1 incii halia - di tumbuk
- 1 bunga lawang
- 3 biji bunga lawang
- 2 tangkai daun kari
- 3 sudu besar serbuk kari babas dibancuh pekat dengan air
- 3/4 keping ikan tongkol
- sedikit air asam jawa
- sedikit garam
- bendi
- 1 biji tomato dibelah 4

Cara Membuatnya:
- Panaskan minyak masuk kayu manis dan bunga lawang.
- masukkan serai.
- tumis pula bawang merah, bawang putih, halia dan lada merah dan daun kari. Tumis hingga garing then masukkan paste kari..
- bila dah pecah minyak masukkan air asam jawa.
- masukkan ikan dan tuan sedikit air.
- biarkan menggelegak. Masukkan bendi dan tomato.
- Akhir sekali masukkan santan.
- perasakan dengan garam.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...