Sambal bilis garing. Buat kering2 supaya tahan lama. Tapi tak tau la tahan berapa lama ni... sebab tak buat banyak.😁
Selalu beli je. Tak pernah terfikir nak buat. Tadi ada rakan dari group WA share resepi.. mudah pulak nak buatnya..
Saya panjangkan resepinya di sini.
Resepi sambal bilis garing/kering
Sumber: whatsapp
Sumber: whatsapp
bahan-bahan
1. cili kering 500g
(goreng cili kering dalam minyak panas lebih kurang dalam 10saat atau pun sehingga cili kering rangup. jangan sampai hangit nanti cili jadi pahit. kemudian tumbuk/blander kering cili yang telah digoreng)
2. ikan bilis halus 500g (boleh lebih jika suka)
3. bawang goreng 2bungkus (tak letak takpa)
4. kiub ayam 2ketul (saya guna serbuk perisa ayam)
5. gula halus secukup rasa
6. garam/serbuk perasa secukup rasa
(goreng cili kering dalam minyak panas lebih kurang dalam 10saat atau pun sehingga cili kering rangup. jangan sampai hangit nanti cili jadi pahit. kemudian tumbuk/blander kering cili yang telah digoreng)
2. ikan bilis halus 500g (boleh lebih jika suka)
3. bawang goreng 2bungkus (tak letak takpa)
4. kiub ayam 2ketul (saya guna serbuk perisa ayam)
5. gula halus secukup rasa
6. garam/serbuk perasa secukup rasa
cara-cara:
- panas kan dalam 3sudu minyak masak. setelah minyak panas, masuk kan 2ketul kiub ayam dan hancurkan sehingga sebati dengan minyak. jangan sampai hangit. ( api paling kecil)
(Saya tak bubuh minyak)
- masuk kan cili kering tumbuk, ikan bilis goreng, bawang goreng, gula, garam dan serbuk perasa secukupnya.
- gaul semua bahan tadi lbh kurang 2minit dan tutup api. siap.
(Saya tak bubuh minyak)
- masuk kan cili kering tumbuk, ikan bilis goreng, bawang goreng, gula, garam dan serbuk perasa secukupnya.
- gaul semua bahan tadi lbh kurang 2minit dan tutup api. siap.
Kredit: Eina Aalam
No comments:
Post a Comment