Pages

KEK PANDAN LAYER / CUSTARD PANDAN LAYER SEDAP






Kek ni kak nina buat untuk di bawa masa berjumpa kawan2 kak nina temph hari.. macam berpiknik rasanya masa buka tikar kat Dataran Putrajaya.

pulak tu kawan kak nina bawak rendang dengan nasik. lain sandwichnya lagi. kak nina bawak pulut kuning dan kek ni.. bentang tikar dengan macam2 juadah. pengunjung yang datang kat dataran tu ingatkan kitaorang beniaga makanan. hihihi

tapi seronok la duduk2 lepak kat dataran putrajaya tu petang2.


RESEPI KEK PANDAN LAYER / KEK KASTARD PANDAN
PANDAN SPONGE CAKE
bahan A:

5 biji kuning telur - gred A
100g tepung gandum
secubit garam
50g santan atau susu cair
50g jus pandan
60g minyak jagung / butter cair
Bahan B:
5 biji putih telur
80g gula kastor / granulated sugar

Cara Membuatnya:
- masukkan tepung gandum ke dalam mangkuk adunan.
- masukkan minyak. kacau rata.
- kemudian masukkan jus pandan. masukkan pula santan.
- adunan akan kelihatan sedikit berat dan pekat.
- Masukkan telur sebiji demi sebiji dan kacau sehingga sebati.
- Adunan akan menjadi cair. ketepikan sebentar

- UNTUK BAHAN B: Putar putih telur sebentar sehingga berbuih.
- masukkan gula sedikit demi sedikit sambil adunan terus di putar.
- dan putar sehingga menjadi stiff peak. (adunan meringue bertanduk di hujungnya)


- kemudian ambil sesenduk meringue. masukkan kedalam adunan kuning telur tadi.
- gaul perlahan-lahan sehingga sebati.
- akhir sekali masukkan baki meringue ke dalam adunan kuning telur. kacau menggunaka spatula atau whisk. gaul sehingga rata.
- Masukkan kedalam loyang berukuran 8" dan bakar pada suhu 170'c selama lebihkurang 45 minit atau sehingga masak.
- setelah masak sejukkan dan bahagi kepada 3 bahagian.


PANDAN CUSTARD
200ml santan (kotak)/ (segar)
100ml jus pandan
900ml air 
(keseluruhan cecair 1200ml)
3/4 cawan gula
10g (1 peket agar2)
100g tepung hoen kwe (boleh tukar tepung jagung)
sedikit perwarna hijau
1 sk garam


Cara membuatnya:
- satukan kesemua adunan. kacau sehingga adunan tidak bergentel.
- masak menggunakan api perlahan sehingga adunan kastard menjadi pekat dan likat.
- apabila adunan kelihatan meletup tutup api.
CARA PENYEDIAAN KEK CUSTARD LAYER
- sediakan kek yang telah di belah 3.
- sediakan loyang. basahkan sedikit permukaan loyang untuk memudahkan proses mengeluarkan kek pandan layer.
- masukkan sesenduk adunan kastard ke dalam loyang. ratakan.
- letak kek di atas permukaan kastard.
- kemudian tuang lagi sesenduk adunan custard.
- ulang langkah tersebut sehingga kastard meliputi keseluruhan kek.
- sejukkan sebelum di hias menggunakan kelapa kering atau mengikut kretiviti masing2.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...