Pages

SAMBAL KETUK IKAN BILIS SEDAP



Sambal ketuk pembuka selera. Sambal ni memang wajib ada di meja makan tatkala kak nina sekeluarga bersahur. Rasanya macam tak lengkap jika tak makan pedas. Anak-anak kak nina pun suka dengan sambal ketuk ikan bilis ni.

Bila buat sambal ni kak nina tak buat pedas sangat. sebab nak jaga perut anak-anak juga. Pedas tu masih terasa tapi tidak terlalu pedas.. kah..kah..kah.. apa aku merepek ni...

Dan kak nina suka lebihkan ikan bilis.. rangup krap krup krap bila makan. letak kat luar 3 hari pun tak rosak. Sambal ketuk ni kan... letak la lauk apa atas meja makan.. tetap sesuai di makan bersama.. nak-nak pula bila waktu sahur.. memang tak ada selera nak makan.. tapi bila keluarkan sambal ketuk.. kadang2 tu boleh bertambah nasi kat pinggan.

jom layan resepi simple dari kak nina.

RESEPI SAMBAL KETUK IKAN BILIS

Bahan-bahan:
Segenggam ikan bilis - di goreng rangup.
segenggam cili api - terpulang. nak letak berapa banyak pun. (campur cili hijau dan merah)
1" belacan - (bakar terlebih dahulu) Kak nina tak letak. anak alergik.
1 sk gula
sedikit garam
2 biji limau nipis
1 labu bawang merah
3 ulas bawang putih

Cara membuatnya:
Goreng ikan bilis terlebih dahulu sehingga garing. Toskan minyaknya.

Goreng pula bawang merah dan bawang putih sehingga layu. ketepikan.

Kemudian tumis cili padi dengan sedikit minyak sehingga cili kelihatan layu dan sedikit garing. angkat.

Bahan-bahan yang di perlukan untu sambal Ketuk.

Tumbuk cili padi dan bawang sehingga lumat.

Kemudian masukkan ikan bilis. tekan2 sehingga sedikit hancur. tak suka hancur mix je dengan ikan bilis yg di goreng tadi. lepas tu perasakan dengan sedikit garam dan gula. Perahkan limau kasturi..

Tada..... Dah siap... 









No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...