Siap masak singgang kuning ikan bawal. Amik gambo dalam kuali je..
Kakak share Resepi ni untuk adik2 yang kurang pandai masak ikan singgang ye..
Ikan Masak singgang
(Cara saya)
(Cara saya)
Bahan-bahan:
Ikan - terpulang nak guna ikan apa pun
(Bersihkan dan lumur serbuk kunyit)
4 ulas bawang putih - di tumbuk
1" halia - di tumbuk
2 batang serai - di titik
1 labu bawang merah
1 batang lada merah - di hiris
1/2" kunyit hidup - saya guna serbuk kunyit hujung sudu
Sedikit air asam jawa
2 pcs asam keping
1 sk serbuk lada sulah
Beberapa keping daun limau purut
Sedikit garam dan sedikit gula.
(Nak pedas letak cili padi)
Tomato - belah 6
Ikan - terpulang nak guna ikan apa pun
(Bersihkan dan lumur serbuk kunyit)
4 ulas bawang putih - di tumbuk
1" halia - di tumbuk
2 batang serai - di titik
1 labu bawang merah
1 batang lada merah - di hiris
1/2" kunyit hidup - saya guna serbuk kunyit hujung sudu
Sedikit air asam jawa
2 pcs asam keping
1 sk serbuk lada sulah
Beberapa keping daun limau purut
Sedikit garam dan sedikit gula.
(Nak pedas letak cili padi)
Tomato - belah 6
Cara membuatnya:
Panaskan minyak. Tumis bawang putih, merah, halia, serai dan lada merah sehingga bawang layu.
Masukkan air asam jawa. Kemudian tuang air. (Ikut la banyak mana nak letak)
Biarkan mendidih. Masukkan ikan.
Masukkan sedikit serbuk kunyit.. (sikittt je) sebab ikan dah lumur kunyit.
Masukkan asam keping dan daun limau purut.
Perasakan dengan garam, gula dan lada sulah.
Masukkan tomato.. biarkan menggelegak. Tutup api.
Angkat dan Sedia untuk di hidangkan
Panaskan minyak. Tumis bawang putih, merah, halia, serai dan lada merah sehingga bawang layu.
Masukkan air asam jawa. Kemudian tuang air. (Ikut la banyak mana nak letak)
Biarkan mendidih. Masukkan ikan.
Masukkan sedikit serbuk kunyit.. (sikittt je) sebab ikan dah lumur kunyit.
Masukkan asam keping dan daun limau purut.
Perasakan dengan garam, gula dan lada sulah.
Masukkan tomato.. biarkan menggelegak. Tutup api.
Angkat dan Sedia untuk di hidangkan
No comments:
Post a Comment