Pages

KEK CHIFFON PANDAN





Kek chiffon pandan ni saya buat untuk di bawa ke kelas mengaji. Memang sedap. Teksturnya lembut dan spongy.. Rasa lemak dan manisnya sedang elok je.
Kalau tak ada loyang chiffon boleh pakai loyang bulat size 9" atau 10"
Kalau ada yang nak cuba buat.. ini resepinya..

KEK CHIFFON PANDAN
by: Nina Mahdar
BAHAN A:
7 biji kuning telur - gred A
120 gm santan pekat (santan kotak)
70 gm minyak
140 gm tepung kek
1 camt pandan paste
1/2 camt perwarna hijau

Nota:
Kalau nak gunakan daun pandan. Kisar daun pandan bersama santan dan tapis. Pastikan sukatannya masih mengikut resepi.

BAHAN B:
7 biji putih telur
120 gm gula pasir halus ( nak manis boleh lebihkan lagi 20gm)
1 camt cream of tar tar (optional)
1/2 camt garam halus

CARA MEMBUATNYA:
BAHAN A:
- Dengan menggunakan whisk atau mixer. Putar kuning telur sehingga berbuih.
- Kemudian masukkan santan, pandan paste, pewarna hijau dan minyak. Putar lagi.
- Akhir sekali masukkan tepung.a kacau rata sehingga sebati. Ketepikan.
BAHAN B: (meringue)
- Pastikan mangkuk adunan dan pemutar bersih dari minyak.
- Satukan garam dan krim tar tar kedalam putih telur.
- Putar perlahan sehingga berbuih.
- Masukkan gula sedikit demi sedikit ke dalam adunan putih telur dan putar menggunakan kelajuan maksimum sehingga putih telur menjadi meringue.
- Putar sehingga menjadi stiff peak.
- Ambil sesenduk adunan meringue dan masukkan ke dalam adunan kuning telur tadi.
- kacau rata ( saya guna whisk).
- Buat sehingga habis (lebihkurang 3 kali)
- Masukkan ke dalam loyang. (Tak perlu sapu loyang dengan butter)
- Hentakkan lebihkurang 3 kali di atas permukaan meja.
- Bakar pada suhu 170'c selama lebihkurang 45- 50 minit (atau sehingga masak)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...