Pages

SLICE CHEDDAR COTTON CHEESECAKE


Kek ni Kak Nina buat saja-saja je. sebab tengok stok kek dalam peti ais dah tak ada. Anak kak nina pulak asyik merungut tak suka makan kek buah bakar.. sampai sekarang kek buah tu masih ada dalam peti ais. Anak-anak kak nina tak suka. nak kek yang bekrim-krim je.

Stok creamcheese pula tak ada. Tapi slice cheddar cheese beli untuk iman banyak pulak. Ada sepeket lebih lagi dalam peti ais. tu yang tetiba terfikir nak buat slice cheesecake ni..

1 adunan tu Kak Nina buat 2 loyang. guna loyang 5". Sebab nak buat 2 jenis kek. 1 tu nak letak blueberry filling. 1 nak buat yang biasa je.

 Buat kek ni kan.. memang tak pernah bertahan lama. paling lama bertahan 2 hari je. Bukan tak tahan sebab rosak ke hape.. Tapi tak tahan lama sebab dah habis..

Tekstur kek lembut macam kapas.. nak-nak pulak makan sejuk-sejuk.. Sedap... cuma bila di bandingkan dengan cotton cheesecake yang bahan utamanya menggunakan creamcheese. kek ni kurang sedikit rasa cheesenya. kalau nak rasa cheese lebihkan je kuantiti slice cheddar tu..

oh ya.. tak semestinya nak guna jenama cheddar.. slice cheese dari jenama lain pun boleh guna guna jugak. tapi yang plain flavour la ye.. jangan ko pakai yang ada lada hitam pulak..






RESEPI SLICE CHEDDAR CHEESECAKE

Bahan-bahan:
6 keping slice cheddar cheese
100g butter
250ml susu uht
100g gula kaster
6 biji telur (asingkan putih dan kuning)
50g tepung jagung
50g tepung gandum
1 camt serbuk tartar (optional)
1/2 biji lemon (di perah jusnya)

Cara membuatnya:

Satukan susu, butter dan slice cheese. cairkan menggunakan kaedah double boiler.

Masukkan tepung gandum dan tepung jagung ke dalam adunan cheese tadi. kacau sebati.

Kemudian masukkan kuning telur. kacau rata..

perahkan sedikit jus lemon. kacau rata dan ketepikan adunan.

Satukan putih telur dan sedikit serbuk tartar.

Putar menggunakan kelajuan tinggi sehingga berbuih.

Masukkan perlahan lahan gula sambil adunan putih telur terus di putar menggunakan kelajuan tinggi.

putar sehingga meringue menjadi medium peak. Adunan masih lembut berkilat tetapi bila di angkat adunan tidak jatuh.

Ambil sedikit adunan meringue dan masukkan kedalam adunan kuning telur tadi. kacau rata.

Kemudian masukkan adunan kuning telur tadi ke dalam adunan meringue. 

Kaup balik menggunakan spatula atau whisk.

Adunan slice cheedar cheese yang telah siap.

Masukkan kedalam loyang. bakar menggunakan tekning Bain Marie. menggunakan suhu 170'c lebihkurang 50 minit atau sehingga masak. Bila dah masak rehatkan sebentar sebelum keluarkan dari acuan. kek akan mengecut sedikit apabila sejuk.

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...