Pages

RENDANG DAGING DAN PULUT KUNING








Rendang daging dengan pulut kuning lagi.. kali ni ikut je la bahan apa yang ada kat rumah. bulan ni je dah 2 kali buat. Budak-budak kat ruma ni suka bebeno makan rendang ngan pulut.
Hari tu beli pulut kuning Zarina Zainuddin. beli 2 bekas je. tu pun tak cukup. sedap pulut kuning dia. rendang daging ngan rendang kerang dia mabeles.
uols gi la usha IG dia..

RENDANG DAGING

Bahan-bahan: 1 kg daging 250ml santan pekat 2 peket kecil kerisik 2-4 helai daun kunyit-carik 2 - 4 helai daun limau purut Garam, asam jawa dan gula melaka
Lada merah - hiris halus

BAHAN KISAR 4 biji bawang merah 5 ulas bawang putih 2 inci halia 2 inci lengkuas muda 5 batang serai - hiris segenggam lada kering. masak sehingga lembut 2 sudu makan ketumbar (rata) - sangai wangi 1 sudu makan jintan manis - sangai 1 sudu makan jintan putih - sangai Cara Membuatnya: - Kisar bahan kisar iaitu bawang merah, besar, bawang putih, halia, lengkuas, jintan manis, ketumbar, serai, lada kering, sehingga halus. - Panaskan minyak. masukkan kayu manis dan bunga lawang. biarkan seketika. - Masukkan bahan kisar tadi, masak sehingga garing dan pecah minyak. - Kemudian masukkan air asam jawa. - Masukkan daging yang telah di bersihkan. - Tuang air lebihkurang 3-4 cawan. - Masukkan kerisik. masukkan lada hidup/merah yang di hiris halus. - Masukkan pula daun kunyit dan daul limau purut. - Masukkan garam dan gula melaka. - Akhir sekali tuang santan pekat. - Masak sehingga daging empuk. Tuang air jika perlu. - Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...