Ni hari tu punya Bread and Butter pudding. Baru nak post resepi.
Bread & Butter Pudding
Resepi Asal: Chef Asma
Di Cuba oleh: Nina Mahdar
Resepi Asal: Chef Asma
Di Cuba oleh: Nina Mahdar
Bahan2 (A)
10 keping roti - saya guna 1 bungkus roti dan lebih..
250g butter - tak pakai habis
250g kismis - saya guna mixfruit
serbuk kulit kayu manis-secukupnya shj
10 keping roti - saya guna 1 bungkus roti dan lebih..
250g butter - tak pakai habis
250g kismis - saya guna mixfruit
serbuk kulit kayu manis-secukupnya shj
Bahan (B) Filling kastard
1 liter fresh milk
200g gula castor - saya guna 180g
10 biji telur - nak letak 5 biji pun ok.
1 tsp esen vanilla
1 liter fresh milk
200g gula castor - saya guna 180g
10 biji telur - nak letak 5 biji pun ok.
1 tsp esen vanilla
Cara membuatnya:
- carik2 roti. masuk dalam bekas.
- sediakan adunan filling. Satukan susu, gula, telur dan esen vanila. kacau rata. kalau nak tapis pun boleh. untuk hilangkan lendir dari putih telur.
- Tuang adunan kedalam bekas roti yang di carik tadi.
- Biarkan seketika sehingga roti menyerap dan menjadi lembut.
- Masukkan sedikit kedalam bekas. ratakan.
- Tabur kismis dan butter di setiap lapisan.buat sehingga penuh.
- Tabur pula badam dan kismis di bahagian permukaan puding.
- letak butter di yang telah di potong kiub di permukaan puding.
- Akhir sekali tabur serbuk kayu manis.
- Bakar suhu 160 C sehingga masak guna cara steambaked.
- carik2 roti. masuk dalam bekas.
- sediakan adunan filling. Satukan susu, gula, telur dan esen vanila. kacau rata. kalau nak tapis pun boleh. untuk hilangkan lendir dari putih telur.
- Tuang adunan kedalam bekas roti yang di carik tadi.
- Biarkan seketika sehingga roti menyerap dan menjadi lembut.
- Masukkan sedikit kedalam bekas. ratakan.
- Tabur kismis dan butter di setiap lapisan.buat sehingga penuh.
- Tabur pula badam dan kismis di bahagian permukaan puding.
- letak butter di yang telah di potong kiub di permukaan puding.
- Akhir sekali tabur serbuk kayu manis.
- Bakar suhu 160 C sehingga masak guna cara steambaked.
Vanilla Sauce
Bahan2 (A)
1 liter fresh milk
180g gula kastor
1/2 tsp esen vanilla
Bahan2 (A)
1 liter fresh milk
180g gula kastor
1/2 tsp esen vanilla
(B)
40g custard powder
250ml air
40g custard powder
250ml air
Cara2nya:
1. Panaskan bahan (A) sehingga mendidih
2. Bancuh bahan (B) & campurkan ke dalam bahan (A)
3. Masak sehingga pekat(jika terlalu pekat boleh dicampur air @ fresh milk sedikit)
1. Panaskan bahan (A) sehingga mendidih
2. Bancuh bahan (B) & campurkan ke dalam bahan (A)
3. Masak sehingga pekat(jika terlalu pekat boleh dicampur air @ fresh milk sedikit)
No comments:
Post a Comment