Nak kasi korang idea untuk jualan spaghetti bolognese.. Buat pax macam ni.. jual la harga RM7-RM10. tengok pada bahan yang di gunakan..
Bahan-bahan:
1 peket spaghetti - rebus dengan 1 sudu minyak zaitun
(ala.. minyak biasa pon boleh)
1 bungkus daging kisar(jenama ramly) - ni sedap
I tin besar tomato puree
6 biji buah tomato ranum -
(potong kiub dan blend KASAR dengan SEDIKIT air) - kalau rajin boleh cingcang halus..
1 biji bawang besar holland (cincang)
4 ulas bawang putih (cincang)
sedikit oregano dan italian herbs
lada hitam secukup rasa
garam dan gula secukup rasa
sedikit sos tomato botol
3 tin air (guna tin tomato puree)
1 peket spaghetti - rebus dengan 1 sudu minyak zaitun
(ala.. minyak biasa pon boleh)
1 bungkus daging kisar(jenama ramly) - ni sedap
I tin besar tomato puree
6 biji buah tomato ranum -
(potong kiub dan blend KASAR dengan SEDIKIT air) - kalau rajin boleh cingcang halus..
1 biji bawang besar holland (cincang)
4 ulas bawang putih (cincang)
sedikit oregano dan italian herbs
lada hitam secukup rasa
garam dan gula secukup rasa
sedikit sos tomato botol
3 tin air (guna tin tomato puree)
Cara membuatnya:
- Spaghetti dah rebus toskan airnya.. letak sedikit minyak dan gaul. (tujuan mengelakkan dari melekat)
- Panaskan minyak, masuk bawang besar & bawang putih, tumis sehingga naik bau.
- Kemudian masukkan daging kisar. masak sehingga daging bertukar warna..
Masukkan buah tomato yang di kisar kasar tadi.
- masak sehingga kuah menjadi sedikit pekat.
- Kemudian masukkan tomato puree, sos tomato dan air.
- Masukkan oregano dengan italian herbs (kalau ada)
- Kacau sehingga kuah menggelegak.
- Akhir sekali perasakan dengan lada hitam, gula dan sedikit garam. (letak serbuk perasa maggi pun sedap)
- Spaghetti dah rebus toskan airnya.. letak sedikit minyak dan gaul. (tujuan mengelakkan dari melekat)
- Panaskan minyak, masuk bawang besar & bawang putih, tumis sehingga naik bau.
- Kemudian masukkan daging kisar. masak sehingga daging bertukar warna..
Masukkan buah tomato yang di kisar kasar tadi.
- masak sehingga kuah menjadi sedikit pekat.
- Kemudian masukkan tomato puree, sos tomato dan air.
- Masukkan oregano dengan italian herbs (kalau ada)
- Kacau sehingga kuah menggelegak.
- Akhir sekali perasakan dengan lada hitam, gula dan sedikit garam. (letak serbuk perasa maggi pun sedap)
No comments:
Post a Comment