RESEPI KEK PANDAN LAYER / KEK KASTARD PANDAN
by: Nina Mahdar
by: Nina Mahdar
PANDAN SPONGE CAKE
bahan A:
5 biji kuning telur - gred A
100g tepung gandum
bahan A:
5 biji kuning telur - gred A
100g tepung gandum
1 sk baking powder
secubit garam
50g santan atau susu cair
50g jus pandan
60g minyak jagung / butter cair
secubit garam
50g santan atau susu cair
50g jus pandan
60g minyak jagung / butter cair
Bahan B:
5 biji putih telur
80g gula kastor / granulated sugar
Cara Membuatnya:
- masukkan tepung gandum dan baking powder ke dalam mangkuk adunan.
- masukkan minyak. kacau rata.
- kemudian masukkan jus pandan. masukkan pula santan.
- adunan akan kelihatan sedikit berat dan pekat.
- Masukkan telur sebiji demi sebiji dan kacau sehingga sebati.
- Adunan akan menjadi cair. ketepikan sebentar
- masukkan tepung gandum dan baking powder ke dalam mangkuk adunan.
- masukkan minyak. kacau rata.
- kemudian masukkan jus pandan. masukkan pula santan.
- adunan akan kelihatan sedikit berat dan pekat.
- Masukkan telur sebiji demi sebiji dan kacau sehingga sebati.
- Adunan akan menjadi cair. ketepikan sebentar
- UNTUK BAHAN B:
- Putar putih telur sebentar sehingga berbuih.
- masukkan gula sedikit demi sedikit sambil adunan terus di putar.
- dan putar sehingga menjadi stiff peak. (adunan meringue bertanduk di hujungnya)
- kemudian ambil sesenduk meringue. masukkan kedalam adunan kuning telur tadi.
- gaul perlahan-lahan sehingga sebati.
- akhir sekali masukkan baki meringue ke dalam adunan kuning telur. kacau menggunaka spatula atau whisk. gaul sehingga rata.
- Masukkan kedalam loyang berukuran 8" dan bakar pada suhu 170'c selama lebihkurang 45 minit atau sehingga masak.
- setelah masak sejukkan dan bahagi kepada 3 bahagian.
- Putar putih telur sebentar sehingga berbuih.
- masukkan gula sedikit demi sedikit sambil adunan terus di putar.
- dan putar sehingga menjadi stiff peak. (adunan meringue bertanduk di hujungnya)
- kemudian ambil sesenduk meringue. masukkan kedalam adunan kuning telur tadi.
- gaul perlahan-lahan sehingga sebati.
- akhir sekali masukkan baki meringue ke dalam adunan kuning telur. kacau menggunaka spatula atau whisk. gaul sehingga rata.
- Masukkan kedalam loyang berukuran 8" dan bakar pada suhu 170'c selama lebihkurang 45 minit atau sehingga masak.
- setelah masak sejukkan dan bahagi kepada 3 bahagian.
PANDAN CUSTARD
200ml santan (kotak)/ (segar)
100ml jus pandan
900ml air
(keseluruhan cecair 1200ml)
3/4 cawan gula - 220gm (boleh kurangkan 200g)
10gm (1 peket agar2)
100gm tepung hoen kwe (boleh tukar tepung jagung)
sedikit perwarna hijau
1 sk garam
200ml santan (kotak)/ (segar)
100ml jus pandan
900ml air
(keseluruhan cecair 1200ml)
3/4 cawan gula - 220gm (boleh kurangkan 200g)
10gm (1 peket agar2)
100gm tepung hoen kwe (boleh tukar tepung jagung)
sedikit perwarna hijau
1 sk garam
Cara membuatnya:
- satukan kesemua adunan. kacau sehingga adunan tidak bergentel.
- masak menggunakan api perlahan sehingga adunan kastard menjadi pekat dan likat.
- apabila adunan kelihatan meletup tutup api.
- satukan kesemua adunan. kacau sehingga adunan tidak bergentel.
- masak menggunakan api perlahan sehingga adunan kastard menjadi pekat dan likat.
- apabila adunan kelihatan meletup tutup api.
CARA PENYEDIAAN KEK CUSTARD LAYER
- sediakan kek yang telah di belah 3.
- sediakan loyang. basahkan sedikit permukaan loyang untuk memudahkan proses mengeluarkan kek pandan layer.
- masukkan sesenduk adunan kastard ke dalam loyang. ratakan.
- letak kek di atas permukaan kastard.
- kemudian tuang lagi sesenduk adunan custard.
- ulang langkah tersebut sehingga kastard meliputi keseluruhan kek.
- sejukkan sebelum di hias menggunakan kelapa kering atau mengikut kretiviti masing2.
- sediakan kek yang telah di belah 3.
- sediakan loyang. basahkan sedikit permukaan loyang untuk memudahkan proses mengeluarkan kek pandan layer.
- masukkan sesenduk adunan kastard ke dalam loyang. ratakan.
- letak kek di atas permukaan kastard.
- kemudian tuang lagi sesenduk adunan custard.
- ulang langkah tersebut sehingga kastard meliputi keseluruhan kek.
- sejukkan sebelum di hias menggunakan kelapa kering atau mengikut kretiviti masing2.
No comments:
Post a Comment