Assalamulaikum wbt.
Hari ni saya kongsikan #carasaya buat apam mekar. cadangnya nak buat corak tembikai tapi tu la.. lupa nak buat celoreng2 corak tembikai tu. Tapi tak pe.. hasilnya tetap mekar, lembut dan gebu.APAM MEKAR TEMBIKAI
Bahan-bahan:
2 biji Telur Gred A
180gm Gula Pasir Halus
160ml Susu Kotak/UHT/Segar (guna la susu apa pon asal susu)
1 sk Esen Vanila
200gm Tepung Gandum - di ayak
50gm Tepung Jagung - Di ayak (ayak la sekali dengan tepung gandum)
10gm Ovalette (1 sudu kecil membumbung)
1 sk perwarna hijau
1 sk perwarna merah (kurang merah tambah la lagi)
50gm coklat rice
Cara Membuatnya:
- satukan kesemua bahan KECUALI OVALETTE ke dalam mangkuk adunan.
- Putar selama lebihkurang 2 minit atau sehingga adunan kembang sedikit.
- kemudian masukkan ovalette. Putar lagi sehingga adunan menjadi kental, kembang dan berwarna putih.
- sediakan 2 mangkuk kecil (jangan la kecik sangat)
- ambil 2 senduk adunan dan masukkan ke dalam mangkuk (saya guna senduk nasi)
- Masukkan juga 2 senduk adunan ke dalam mangkuk yang lagi 1 tu.
- letak perwarna hijau ke dalam mangkuk
kecil tu dan kacau rata. 1 mangkuk lagi biarkan warna putih.
- untuk lebihan adunan (mangkuk besar) warnakan dengan perwarna merah.
- lepas tu masukkan coklat rice. kaup balik bagi sebati.
- Seterusnya.. sediakan 2 piping plastik. beli kat kedai jual bahan bakeri (tak ada guna plastik biasa je. yang bungkus kuih tu)
- Masukkan adunan hijau ke dalam piping plastik.
- Masukkan juga adunan putih ke dalam piping plastik.
- Tuang 3/4 penuh adunan merah ke dalam acuan apam yang telah di lapik cup kertas.
- paipkan secara membulat di bahagian tengahnya (rujuk video)
- Akhir sekali paipkan adunan hijau di atas permukaan apam.
- buat celoreng2 buah tembikai (caranya celup lidi dalam perwarna kemudian lorekkan atas adunan.
- cara lagi 1 ambil sedikit adunan hijau (warnakan lebih gelap) lepas tu corakkan bentuk tembikai atas adunan.
- kukus selama 20 minit menggunakan api besar. (tutup penutup pengukus guna kain untuk mengelakkan wap air jatuh pada apam)
tips nak kasi apam mekar. #carasaya
- Guna telur yang elok pada suhu bilik.
- pengukus kena panaskan terlebih dahulu. kalau guna pengukus letrik pun sama. kena panaskan dulu dan kukus atas api besar.
- Tepung perlu di ayak. nak guna tepung kek pun boleh. jadi juga.
tu je kot tipsnya.. saya pun kadang2 buat apam ni kadang-kadang mekarnya sampai melimpah-limpah.. bila buat lain hari apamn ya malu2 kucennnn nak mekar.. tapi mekar la jugak... guna resepi ni insyaAllah menjadi.
No comments:
Post a Comment