Assalamualaikum. kali ni saya buat donut dengan campuran tepung jagung dan tanpa menggunakan mixer. Donut lembut dan gebu. enjoy..
BAHAN-BAHAN:
170ml susu suam
8gm yis (1 sudu kecil)
50gm Gula pasir
250gm tepung gandum
30gm tepung jagung
1 sk garam
1 biji kuning telur gred A
1 sb mentega
Cara membuatnya:
- Masukkan susu suam ke dalam mangkuk adunan.
- kemudian masukkan gula dan yis. gaul rata. tutup selama lebihkurang 5 minit.
- adunan yis akan kelihatan berbuih. jika yis tidak berbuih dan mengembang. yis yang anda gunakan tidak aktif dan rosak. perlu menggunakan yis yang elok.
- selepas itu masukkan tepung gandum, tepung jagung, garam dan kuning telur ke dalam adunan yis tadi.
- kacau menggunakan senduk sehingga adunan menjadi doh. adunan akan menjadi melekit..
- masukkan butter atau marjerin. kacau lagi sehingga butter sebati pada adunan doh.
- tutup mangkuk adunan dan rehatkan selama lebihkurang 30 minit.
- tabur tepung pada permukaan meja. letakkan doh.
- uli sebentar sehingga doh tidak melekit di tangan. tak perlu uli lama. tabur tepung pada pemukaan doh semasa proses menguli.
- bahagi doh kepada 10 bahagian. sapu sedikit minyak pada tangan.
- bulatkan doh tadi. susun pada tray yang telah di tabur dengan tepung.
- leperkan dan tekan sedikit permukaan doh. rehatkan selama lebihkurang 3 - 5 minit.
- lubangkan tengah donut. saya menggunakan acuan noozle.
- goreng donut menggunakan api perlahan. jangan bolak balikkan donut semasa proses menggoreng untuk mengelakkan donut menyerap minyak.
- sejukkan sebelum di salut dengan gula,
No comments:
Post a Comment