YOGHURT CAKE
Bahan-bahan:
3 biji kuning telur
200gm Plain Yoghurt
1 Camt Esen Vanila
30gm tepung Kek
20gm Tepung Jagung
3 biji Putih telur
100gm gula Kaster
Cara Membuatnya:
- Asingkan kuning dan putih telur.
- Masukkan kuning telur ke dalam mangkuk adunan.
- Masukkan yoghurt ke dalam adunan kuning telur. kacau rata.
- Kemudian masukkan esen vanila. kacau sebati.
- Masukkan pula tepung kek dan tep. jagung. kacau sebati.
- ketepikan
MERINGUE
- putar putih telur dan gula sehingga menjadi Medium Peak.
- Masukkan adunan meringue ke dalam adunan kuning telur sedikit demi sedikit.
- kaup balikkan adunan sehingga habis.
- tuang adunan kek kedalam loyang berukuran 6" yang telah di alas kertas minyak.
- hentakkan loyang dan bakar menggunakan kaedah bain marie.
- bakar pada suhu 160'c selama lebihkurang 1 jam.
- sejukkan sebelum di potong
No comments:
Post a Comment