Buat lagi kek ni.. tak tau dah berapa puluh kali buat.. kek ni tak sesuai di kukus ye. Nak bagitau awal2.
RESEPI KEK BUAH BAKAR / LIGHT FRUIT CAKE
By: Nina Mahdar
By: Nina Mahdar
KEK BUAH BAKAR
bahan-bahan:
250gm mixfruit
2 sudu makan tepung gandum (untuk gaul pada buah)
250g mentega
150g gula kaster (kalau nak kurang manis boleh guna 130gm)
1 sb ovalette (nak letak boleh.. tak letak pun tak pe)
1 tsp esen vanila
4 biji telur gred A
100ml susu uht/segar
250 tepung gandum
1 tsp baking powder
1/2 tsp serbuk kayu manis
Cara membuat:
- Ambil 2 sudu besar tepung dan gaulkan dengan buahan campuran untuk mengelakkan buah dari mendap ke dasar kek.
- Pukul mentega, ovalette dan gula sehingga kembang.
- Kemudian masukkan esen vanilla.
- Masukkan telur sebiji demi sebiji dan putar lagi sehingga sebati.
- Sementara itu satukan tepung dengan serbuk penaik dan serbuk kayu manis.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit. putar rata.
- kemudian masukkan susu sedikit demi sedikit sambil adunan terus di putar.
- Kemudian masukkan buahan kering, gaul rata.
- Masukkan adunan ke dlm loyang bersaiz 7 inci.
- Bakar dalam ketuhar selama 40-45 minit atau sehingga masak.
- Jangan terlebih bakar nanti kek akan menjadi kering.
Selepas 40 minit, cucuk dengan lidi sate jika keluar licin maksudnya kek dah masak bolehlah diangkat dan sejukkan atas redai.
- sejukkan kek. Bungkus terlebih dahulu menggunakan plastik wrapping lebihkurang semalaman untuk dapatkan kek yang lembab dan buah tidak berterabur bila di potong.
No comments:
Post a Comment