RESEPI AGAR AGAR LUMUT PANDANBahan-bahan:3-4 helai daun pandan (terpulang nak guna banyak mana)1 cawan air (untuk kisar daun pandan)1 bungkus agar2 tali (20gm)5 cawan air (1500ml)1 sk perwarna hijau1 cawan gula 1 kotak santan (200ml)2 biji telur - gred A1 sudu kecil garamCara membuatnya:- Kisar daun pandan bersama 1 cawan air. tapis.- Tuang air ke dalam periuk. buka api sederhana besar.- kemudian masukkan air daun pandan.- Masukkan pula perwarna hijau dan gula.- Masukkan agar-agar tali. masak sehingga agar-agar menjadi larut.- Di dalam bekas lain, pecahkan telur. Masukkan santan.- Kacau menggunakan whisk sehingga sebati. kemudian masukkan garam. - Tuang adunan santan/telur ke dalam adunan agar agar.- Jika suka lumut yang bertekstur halus.. boleh kacau adunan agar2 menggunakan whisk.- Cara saya:- Saya suka lumut bertekstur kasar dan besar. jadi saya biarkan tanpa di kacau.- Masak menggunakan api besar sehingga adunan agar-agar menggelegak dan lumut timbul di permukaan. baru la kacau menggunakan whisk sehingga sebati.- Biarkan adunan menggelegak selamat 1 minit kemudian tutup api.- Tuang adunan ke dalam loyang yang bersesuaian. sejukkan di dalam peti ais sehingga agar2 menjadi keras.- Dah keras potong dan sedia untuk di hidangkan.
No comments:
Post a Comment