Pages

AGAR-AGAR LUMUT PANDAN






RESEPI AGAR AGAR LUMUT PANDAN Bahan-bahan: 3-4 helai daun pandan (terpulang nak guna banyak mana) 1 cawan air (untuk kisar daun pandan) 1 bungkus agar2 tali (20gm) 5 cawan air (1500ml) 1 sk perwarna hijau 1 cawan gula 1 kotak santan (200ml) 2 biji telur - gred A 1 sudu kecil garam Cara membuatnya: - Kisar daun pandan bersama 1 cawan air. tapis. - Tuang air ke dalam periuk. buka api sederhana besar. - kemudian masukkan air daun pandan. - Masukkan pula perwarna hijau dan gula. - Masukkan agar-agar tali. masak sehingga agar-agar menjadi larut. - Di dalam bekas lain, pecahkan telur. Masukkan santan. - Kacau menggunakan whisk sehingga sebati. kemudian masukkan garam. - Tuang adunan santan/telur ke dalam adunan agar agar. - Jika suka lumut yang bertekstur halus.. boleh kacau adunan agar2 menggunakan whisk. - Cara saya: - Saya suka lumut bertekstur kasar dan besar. jadi saya biarkan tanpa di kacau. - Masak menggunakan api besar sehingga adunan agar-agar menggelegak dan lumut timbul di permukaan. baru la kacau menggunakan whisk sehingga sebati. - Biarkan adunan menggelegak selamat 1 minit kemudian tutup api. - Tuang adunan ke dalam loyang yang bersesuaian. sejukkan di dalam peti ais sehingga agar2 menjadi keras. - Dah keras potong dan sedia untuk di hidangkan.



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...