Pages

BOMBOLONI RED VELVET

 





RESEPI BOMBOLONI RED VELVET (gandakan adunan jika nak buat banyak)

Bahan-bahan: 250g Tepung High Protein 50g Gula Halus 5g Instant Yis 1 biji Kuning Telur (gred B) 90g Air 3g Garam 1 sb Red Velvet Paste 40g Marjerin Dusting Powder/donut powder Cara Membuatnya: - Satukan Tepung, Gula, Yis dan kuning telur ke dalam mangkuk adunan. - Masukkan garam dan red velvet paste ke dalam air. - Putar adunan tepung sehingga sebati kemudian tuang air perlahan-lahan ke dlaam adunan tepung. - Uli sehingga adunan menjadi doh. - Masukkan Marjerin dan putar lagi sehingga adunan menjadi doh yang elastik. (apabila di tarik tidak koyak dan putus) - Timbang doh seberat 45gm dan bulatkan. - Tutup dan Rehatkan selama lebihkurang 30 minit atau sehingga doh mengembang sekali ganda dari size asal. - Panaskan minyak di dalam kuali menggunakan api kecil. - Bila Minyak dah panas masukkan bomboloni dan goreng sehingga keperangan. - Angkat dan toskan minyaknya. Biarkan bomboloni sejuk. - salutkan keseluruhan bomboloni pada Dusting powder. - Buat lubang dan boleh lah paipkan cream cheese filling ke dalam bomboloni. RESEPI CREAM CHEESE FILLING bahan-bahan: 150g cream Cheese 100g susu pekat 1 cawan Non dairy Whipping Cream Cara membuatnya: - Putar cream cheese dan susu sehingga krim cheese lembut. - masukkan whipping cream dan putar lagi sehingga krim menjadi kental dan gebu. - Masukkan ke dalam piping plastik. - sedia untuk di gunakan.



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...