Pages

BLACK & WHITE CHOCOLATE CAKES



Assalamualaikum wbt...
Cak... Tetiba i muncul bawak kek coklat hias-hias dengan strawberry.. Lama dah pendam nak makan kek coklat... terseksa tekak dan perutku menunggu... bila nak buat asyik tertangguh je...
.
Ntah tetiba jalan2 kat blog ternampak, terpandang, terpana,terpesona dengan keangunan Russian Black and White Cake...Dan-dan tu jugak bangkit pegi keluarkan bahan kek.. tapi di sebabkan ada beberapa bahan yang tak cukup.. jadi saya tukarkan resepi menjadi Black & White cake je.. Russiannya mana ntah... hilang...... 
.
Untuk penggemar coklat.. memang sesuai la makan kek ni.. Rasa coklat melekat lekit kat tekak.... I tak boleh makan banyak... makan sikit-sikit je... Tapi........sikit-sikit pon..  makan berulang... selang beberapa jam... teringat si kek hitam putih di dalam peti ais.. siap boleh hasut Elisya... ajak makan sesama... keh..keh..keh..
Anak-anak kat rumah lak.. jangan cakap la..... buka-buka kotak... hilang hiasan coklat kat atas.. tu hilang dulu.... stress mak tau...



Nak buat kek ni tak susah mana pon.. cuma bahan yang di gunakan tu agak banyak dan mahal... jadi kalau tak buat betul2.. membazir je bahan uols.. sekarang musim2 pak jib memerintah ni.. untuk rakyat marhein seperti i ni.. kena pandai berjimat cermat.. kan..kan..kan...


moh le kita layan resepi....

RESEPI BLACK AND WHITE CAKES

KEK SPAN COKLAT
4 biji telur
50g susu uht / susu cair
1 sk esen vanila
180g gula kaster
30g serbuk koko
170g tepung
1 sk baking powder
1 sb ovalette
50g minyak / butter cair

Cara membuatnya:
- Satukan kesemua adunan KECUALI minyak.
- putar sehingga adunan kental dan gebu. berwarna coklat cair.
- masukkan minyak dan putar lagi sehingga sebati.
- masukkan dalam loyang 9".
- Bakar pada suhu 170'c selama lebihkurang 35 minit atau sehingga masak. menggunakan api atas dan bawah.


RESEPI WHITE CREAM CHEESE
Bahan-bahan:
50g gula aising
250g Cream Cheese
300g Whipping Cream

Cara membuatnya:
- Putar cream cheese dan gula aising sehingga berkrim dan lembut.
- Kemudian masukkan  Non Dairy Whipping cream.
- Putar lagi sehingga kental dan gebu. masukkan kedalam piping plastik.


RESEPI CHOCOLATE GANACHE
Bahan-bahan:
300g Dark Chocolate
150g Milk Chocolate
50g Butter
250ml susu cair / whipping cream

Cara Membuatnya:
- Cairkan coklat compound. kemudian masukkan susu dan butter.
- Kacau sebati. 
- masukkan ke dalam piping bag. dan dinginkan di dalam peti ais sehingga ganache keras tetapi masih boleh di picit.


CARA PENYEDIAAN:
- Ambil span kek yang telah di sejukkan tadi. belah kepada 4 bahagian.
- Sediakan white cream dan chocolate ganache.
- Untuk lapisan pertama... Paipkan white cream berselang seli dengan ganache.
- Lapikkan dengan kek. Dan paipkan pula ganache berselang seli dengan white cream.
- PASTIKAN... cream dan ganache mesti berlainan di setiap lapisan kek.. contohnya.. jika lapisan kek pertama di mulai dengan white cream.. untuk lapisan ke dua mesti di mulai dengan coklat ganache.
contoh: Lapisan pertama: Putih..hitam...putih...hitam...putih..hitam.. sehingga habis
             Lapisan kedua   : Hitam.. putih..hitam...putih..hitam...putih...
             Lapisan ketiga   : Putih..hitam..putih...hitam............

ha.. gigih akak ko ni nak kasi faham kat korang.... 

Lepas tu.. salutkan keseluruhan kek dengan baki cream yang ada..

Salut ala kadar je kan.. nanti nak tuang coklat ganache atas kek.... Lepas tu masukkan kejap dalam peti ais..


Akhir sekali.. keluarkan kek dari peti ais.. Cairkan kembali lebihan coklat dan tuang ganache di atas kek sehingga meliputi keseluruhan kek.. sejukkan dan sukati uols la nak hias dengan apa pon...


             



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...