Puding sagu pelangi yang tak berapa nak pelangi.. Kak Nina tak ikut sangat warna pelangi sebab Kak Nina malas nak basuh mangkuk banyak-banyak.. 3 warna ni pun dah nampak menarik kan..
Puding sagu ni lebih sedap bila di makan bersama kuah kastard.. tapi di sebabkan bulan-bulan puasa ni.. tak larat la nak buat macam-macam. makan macam ni pun ok... :)
RESEPI PUDING SAGU PELANGI
Bahan-bahan:
20g Agar-agar tali (1 bungkus)
1200ml air
1 1/2 cawan gula
200ml santan (1 kotak)
1 cawan sagu (rendam bersama 2 cawan air sehingga kembang)
2 cawan air (untuk merebus sagu)
sedikit garam
perwarna merah, hijau dan kuning
Cara Membuatnya:
Rendam sagu dengan 2 cawan air sehingga kembang.
Kemudian masak sagu dengan 2 cawan air lagi sehingga kelihatan jernih. angkat dan tapis sagu. Lalukan di bawah air mengalir untuk membuang kanji sagu agar tidak melekat-lekat.
Bahagi sagu kepada 3 bahagian. dan warnakan mengikut kesukaan.
Masak agar-agar tali dan gula sehingga sagu hancur dan larut.
Tuang santan. kacau sebati. Angkat bila agar-agar kelihatan mendidih.
bahagi pula agar2 kepada 3 bahagian. Masukkan kedalam adunan sagu tadi.
- Akhir sekali. sediakan loyang atau acuan agar-agar.
- Cedok sesenduk adunan merah.. masukkan dalam peti ais. keraskan seketika.
- Bila lapisan pertama dah keras, lorekkan/kelas permukaan dengan pisau.
- Tuang lagi lapisan ke 2 iaitu warna kuning.
- Lapisan ke 3 pula warna hijau.
- ulang proses yang sama sehingga adunan habis.
- sejukkan di dalam peti ais.
No comments:
Post a Comment