Pages

APAM MEKAR GEBU DAN LEMBUT






Hari ni terajin sikit buat apam mekar. pagi2 lagi dah mengukus kuih. biasanya saya tak suka sangat buat kuih versi kukus2 ni.. tapi pagi ni teringin pulak nak makan. Alhamdulillah menjadi mekarnya dan hasil kuihnya pun sangat lembut.


RESEPI APAM MEKAR

Bahan-bahan:
2 biji telur
1 camt esen vanila
200gm susu uht
180gm gula pasir halus
200gm tepung gandum
50gm tepung jagung
1 camb ovalette
1 sudu makan serbuk koko di bancuh bersama air panas.
1 camt perwarna coklat

Cara membuatnya:
- Satukan telur, esen vanila, susu, gula, tepung gandum dan tepung jagung ke dalam mangkuk adunan.
- Putar sehingga adunan sebati selama lebihkurang 2 minit.
- Kemudian masukkan  ovelatte.
- Putar sehingga adunan menjadi kembang dan bertukar menjadi berwarna putih krim.
- Bahagi adunan kepada 2 bahagian.
- 1 bahagian masukkan bancuhan serbuk koko dan perwarna coklat. kacau rata.
- 1 bahagian lagi biarkan warna asal.
- Masukkan ke dalam piping plastik.
- Sedia acuan. Tuang adunan berselang seli warna coklat dan putih ke dalam acuan.
- Buat sehingga penuh acuan.
- Kukus selama lebihkurang 20-25 minit menggunakan api kuat.



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...