Pages

KEK TIRAMISU YANG SEDAP






Kek Tiramisu ni saya buat sebelum PKP.  Sayang pula kalau tak upload sebab video dah siap edit. Resepi dan cara membuatnya sama seperti yang saya kongsikan sebelum ini.


RESEPI KEK TIRAMISU Bahan Kek Span Coklat: 4 Biji telur 180g Gula Kaster 1 camb ovalette 50ml susu uht 40g serbuk koko 150g tepung gandum 1 camt baking powder 50ml minyak jagung / butter cair Cara Membuatnya: - Satukan kesemua bahan kecuali minyak/butter cair. - Putar adunan sehingga kelihatan kental dan gebu. adunan bertukar menjadi coklat cair. - Perlahankan putaran. tuang minyak jagung / butter cair. - putar sekejap dan kaup balik adunan. - Bakar pada suhu 170'c selama lebih kurang 30-35 minit atau sehingga masak. sejukkan Bahan krim Tiramisu : 250g Cream Cheese 400gm Non dairy Whipping Cream 2 camb susu pekat Cara Membuatnya: - Putar cream cheese + susu pekat sehingga lembut. - masukkan whipping cream. putar sehingga agak kental. Sirap Kopi: 1 camb Nescafe 1/3 cawan air panas Cara: - Bancuh nescafe dengan air panas sehingga larut. Bahan taburan: Serbuk Koko atau Chocolate Powder CARA PENYEDIAAN KEK TIRAMISU: - Potong kek 3 bahagian. ketepikan. - sediakan 1 bahagian kek. tuang nescafe di permukaan kek. sapu keseluruhan dengan cream. - Taburkan serbuk koko menggunakan penapis teh. ulang langkah tadi sehingga kek terakhir. - sapu keseluruhan kek dengan cream. akhir sekali tabur serbuk koko. - sedap di makan sewaktu sejuk.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...