Sesekali buat udang goreng butter bersalut nestum ni. memang membangkitkan selera sungguh. anak2 yang memang alah dengan seafood pun tak tahan melihatnya.. Kat rumah ni memang jarang masak udang sebab anak2 alah pada seafood.
tak pe la.. sesekali boleh la kot.. lepaskan gian anak2 nak makan seafood. tu pun bila nak buat menu macam ni air kelapa dah kena siapkan awal2. sebab lepas makan seafood muka anak2 saya mesti membengkak dan gatal-gatal. lepas minum air kelapa biasanya gatal dan bengkak tu kurang.
RESEPI UDANG HORENG BUTTER BERSALUT NESTUM
Bahan-bahan 200g Udang - Di buang kulit dan belah belakang - (buang urat) 1 tsp garam 1 tsp lada hitam serbuk 1 tbsp tepung jagung cara - Masukkan garam dan lada hitam serbuk pada udang. kacau sebati. - Kemudian masukkan tepung jagung. kacau rata Bahan Salutan: 1 biji Telur 1 tsp serbuk pati ayam 1 tbsp susu cair 200g Nestum Cara: - satukan telur bersama serbuk pati ayam dan susu cair. kacau sebati. - Kemudian celup udang tadi ke dalam telur. - golek-golekkan ke dalam nestum. - kemudian goreng sehingga masak dan berwarna keperangan. - ketepikan Bahan untuk membuat Sarang 2 biji telur 4 tsbp susu cair 1 tsp serbuk pati ayam Cara: - satukan kesemua bahan dan kacau sebati. - Panaskan minyak dan masukkan marjerin. tunggu sehingga marjerin cair. - Kemudian tuang telur dengan mengangkat tinggi-tinggi sambil sebelah tangan terus mengacau telur secara pusingan sehingga telur habis di tuang. - Kacau secara pusingan sehala menggunakan senduk bulat. - Biarkan sebentar sehingga keperangan. - Angkat dan toskan minyaknya. - Kemudian tabur di atas udang tadi.
No comments:
Post a Comment