Pages

KEK KELAPA PANDAN



 

KEK KELAPA PANDAN

BY: Nina Mahdar

Bahan-bahan:

4 bj Telur 170g Gula Pasir Halus 20g / 1sb Ovalette 160g tepung kek 1 sk Baking Powder 100g Santan Kotak 1 sk Perwarna Hijau 1 sk Pandan Paste 50g minyak Jagung/masak 50g Kelapa kering Cara Membuatnya: - Masukkan telur, gula dan ovalete ke dalam mangkuk adunan. - Putar sehingga kembang dan berwarna putih. - Masukkan tepung dan baking powder yang telah di ayak. - putar sehingga adunan menjadi kental. - kemudian masukkan santan, perwarna hijau dan pandan paste. - Putar sebentar sahaja sehingga adunan sebati. - Masukkan pula minyak. - Kaup balik adunan menggunakan spatula. - Akhir sekali masukkan kelapa kering. kaup balik adunan sehingga menjadi sebati. - Tuang dalam loyang berukuran 8" yang telas di alas kertas minyak. - Ratakan dan tabur sedikit kelapa kering di atas permukaan adunan kek. - Bakar suhu 170'c selama 25-30 minit mengikut kepanasan suhu oven masing-masing. - Sejukkan sebelum di potong.




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...